Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘Het gaat niet om geld, maar om toekomstige generaties’
Robert Jan Feijen, directeur Mobilis.

‘Het gaat niet om geld, maar om toekomstige generaties’

Robert Jan Feijen over duurzame ambities bij Mobilis

Kijken we naar duurzame innovaties binnen de vaderlandse infra, dan valt op dat er bedrijven zijn die een voortrekkersrol hebben aangenomen. We zien dat deze ‘drive’ om te verduurzamen stevig verankerd is binnen de TBI-bedrijven, zo ook bij Mobilis. Wat maakt dat Mobilis de kar trekt op weg naar een duurzame wereld? Een vraag die we voorlegden aan Robert Jan Feijen, directeur Mobilis. Zijn antwoord is helder: “Het gaat niet om geld, maar om toekomstige generaties.” We spreken hem over de energietransitie, over duurzaam werken en over de samenwerking tussen de TBI-bedrijven.

Leggen van de liggers voor de nieuwe Amstelstroombrug. (Beeld: Paul Poels)

Wat doe je als hoofdaannemerop de bouwplaats?

“Die vraag stelt Mobilis zichzelf elke keer, als het gaat om duurzaamheid, innovaties en het goede voorbeeld geven. Ik denk dat rond 2017 het besef ontstond binnen de organisatie dat we in de infra mee moesten met de energietransitie. Als hoofdaannemer heb je invloed op wat er gebeurt op de bouwplaats, dus dan zul je zelf het goede voorbeeld moeten geven. Weten waarmee je bezig bent, welke processen er plaatsvinden, hoe anderen werken en welke impact het werk heeft op energieverbruik en milieu zijn dan van cruciaal belang. Mobilis heeft de capaciteiten om de daarvoor benodigde gegevens te produceren”, legt Feijen uit.

Innovaties in de frontlinie

Mobilis heeft een paar mooie ‘wapenfeiten’ op naam staan, in de strijd voor een duurzame wereld. Feijen: “Door kritisch te kijken naar de energieconsumptie op bouwplaatsen, zijn we tot de conclusie gekomen dat er verandering moet komen in de manier waarop er met stroomvoorziening wordt omgegaan. In plaats van de hele dag diesel aggregaten te laten draaien, die maar af en toe een piekspanning moeten leveren, wilden we tot een situatie komen waarbij stroom ‘on demand’ afgenomen kan worden. Bij reserveringen van netstroom zagen we bovendien dat er enorm ‘overpowered’ werd aangevraagd. Dat kost geld en gaat ten koste van beschikbaarheid van stroom. Mobilis heeft aan de basis gestaan van de ontwikkeling van de e-CO2tainer, een mobiel energiestation dat is voorzien van een aggregaat op biobrandstof (HVO), een indrukwekkende batterij aan lithium-ion accu’s en de mogelijkheid om aan het net gehangen te worden. We faciliteren daarmee intelligente energievoorziening op iedere denkbare plek. Er wordt nooit meer verbruikt dan nodig is.”

Een ander goed voorbeeld is de betrokkenheid van Mobilis bij de ontwikkeling en inzet van Geopolymeerbeton. “Ook daar zit winst als het aankomt op het verminderen van CO2-uitstoot. Traditioneel is het bindmiddel in beton de grote boosdoener als het om CO2 gaat. Bij Geopolymeerbeton vindt er een enorme reductie aan CO2-uitstoot plaats aan de kant van het bindmiddel. We bieden de klant nu de keuze om met traditioneel beton of met Geopolymeerbeton te werken. We hebben in deze innovatiefase namelijk nog steeds traditioneel beton nodig, maar wie mee wil op weg naar duurzamer werken, krijgt bij ons de kans om in te stappen.

Ruimte voor morgen

Wat maakt dat Mobilis de nek durft uit te steken en deze stappen durft te zetten, ver voor de meute uit? “Dat komt door de cultuur die er binnen TBI aanwezig is. We krijgen vanuit de holding als TBI-ondernemingen allemaal de ruimte om ons te ontwikkelen, om innovaties op de proef te stellen en door te voeren. We doen op de achtergrond veel meer dan er aan de voorkant het nieuws haalt. Het komt voort uit onze gezamenlijke drive tot verbetering.”

Innoveren betekent soms pijn lijden. Ook Mobilis loopt regelmatig tegen achterhaalde regelgeving aan die het moeilijk maakt om innovaties door te voeren. Hoe wordt daarmee omgesprongen? Feijen glimlacht en zegt: “Soms is overtuigingskracht belangrijker dan de aantoonbaarheid van innovaties. Je hebt er gewoon een lange adem voor nodig. Die lange adem wordt ons gegund binnen TBI. Door de tijd die we ons kunnen permitteren om iets door te voeren, creëren we langzaam de ruimte om dit te doen. Daarmee plaveien we de weg voor iedereen.”

Ieder idee telt mee

Feijen geeft aan dat niet alleen hij, maar de hele organisatie zich graag laat inspireren door de jonge garde, het aanstormend talent. “De jeugd die bij ons komt werken is anders opgevoed, die hebben een duurzame wieg gehad. De jongeren denken heel anders over duurzaamheid en worden niet gehinderd door oude denkbeelden. Dat inspireert enorm en werkt aanstekelijk. Wie een goed idee heeft, wordt gehoord. Daar zorgt de horizontale programmering binnen alle TBI-bedrijven voor.”

Mobilis wil graag van invloed zijn op de hele bouwkolom. “Om die reden hebben we een sloopbedrijf ingelijfd binnen de TBI-organisatie. Zo kunnen we kennis opbouwen omtrent circulariteit, versnellen en innoveren”, zegt Feijen tot besluit.   

Mobilis BV
Fauststraat 3, 7323 BA Apeldoorn
T. +31 555 38 22 22
E. info@mobilis.nl
www.mobilis.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.