Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Het elektrotechnische hart van het gemaal
Het besturingsontwerp van gemaal C. Mantel heeft volgens Diekema als blauwdruk gefungeerd voor gemaal Monnickendam.

Het elektrotechnische hart van het gemaal

Gemaal Monnickendam opereert straks grotendeels autonoom en wordt volledig op afstand beheerd. Als specialist in automatisering voor waterbeheer verzorgt Vlaar Techniek het complete elektrotechnische hart van het gemaal.

Vlaar is al ruim dertig jaar een bekende in de regio en heeft bijvoorbeeld ook de besturing voor gemaal C. Mantel ontwikkeld, van engineering tot plaatsen en in bedrijf stellen. Dit gemaal is in 2017 even ten noorden van Schardam in gebruik is genomen. “We zijn in die zin de rechterhand voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en werken al meer dan dertig jaar aan de automatisering en telemetrie van gemalen en stuwen”, zegt Jeroen Diekema van Vlaar. “Het is absoluut een vak apart; je moet weten waar je over praat.”

Passie voor waterbeheer

Dertig jaar geleden stond het op afstand beheren en bewaken van technische installaties voor waterbeheer nog in de kinderschoenen, weet Diekema. “We behoren dan ook tot de pioniers op dit vlak. We zijn van een club techneuten met passie voor waterbeheer uitgegroeid tot een elektrotechnisch bedrijf dat besturingskasten en installaties ontwikkelt en installeert op bruggen, sluizen, gemalen en stuwen. Daarnaast produceren we in eigen beheer ook producten voor dagelijks waterbeheer, zoals een solarbesturing voor kleine stuwen of solarmeetbuizen om standalone metingen te kunnen uitvoeren. Al die zaken ontwikkelen, produceren én installeren we zelf. Dat leidt tot innovatieve, duurzame en robuuste producten die we niet alleen verkopen, maar waarvan we soms ook zelf eigenaar blijven. In dat geval kunnen we opdrachtgevers volledig ontzorgen in beheer en onderhoud en leveren we de data aan op een presenteerblaadje. Dergelijke IOT- en cloudoplossingen winnen steeds meer terrein.”

Blauwdruk

Het besturingsontwerp van gemaal C. Mantel heeft volgens Diekema als blauwdruk gefungeerd voor gemaal Monnickendam. “We zijn bekend met de wensen en eisen van het hoogheemraadschap; als preferred supplier kunnen we met de benodigde securitymaatregelen de besturing en software rechtstreeks implementeren op de hoofdpost van HHNK. Alle parameters van de installaties en randapparatuur komen binnen op de besturing. Bij een bepaald niveauverschil tussen het boezem- en Markermeerpeil zal het gemaal automatisch inschakelen. Datzelfde geldt voor de reiniger, die bij een hoog niveau achter het krooshek (vuil) automatisch inschakelt. Draait een installatie niet naar behoren, dan wordt er een storingsmelding gegenereerd. De besturing is zodanig ingericht dat een kleine storing op zaterdag bijvoorbeeld tot na het weekend kan wachten. Dit in tegenstelling tot een cruciale storing die tot uitval kan leiden en meteen wordt gemeld. De besturing is dus een heel complex gegeven en vormt het hart van het gemaal. Daarom is het voor het hoogheemraadschap ook prettig dat ze kunnen vertrouwen op een partij als Vlaar die bekend is met de wensen, eisen en standaarden”, besluit Diekema.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.