Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Het beste uit twee werelden White Topping, de mix van asfalt en beton

Het beste uit twee werelden White Topping, de mix van asfalt en beton

Een goede reden om voor beton te kiezen is duurzaamheid. Beton gaat lang mee en dat nagenoeg zonder onderhoud. Asfalt is wat flexibeler en gunstiger in prijs bij aanleg. Maar wat als we de kwaliteiten van deze twee materialen combineren? Dan komen we bij White Topping. Schagen Infra presenteerde dit innovatieve betonproduct tijdens de Infra Relatiedagen in Hardenberg in 2019 en geeft dit in 2020 een vervolg.

Terugblikkend had Schagen Infra – onderdeel van de Schagen Groep – alles in huis om het innovatieve betonproduct – White Topping – te ontwikkelen. De vestiging Hasselt beschikt over een betoncentrale, een asfaltcentrale en een laboratorium. In dit laatste wordt in een continuproces onderzocht hoe bestaande betonsoorten kunnen worden verbeterd en nieuwe betonsoorten kunnen worden ontwikkeld. De ontwikkelingen in het laboratorium zijn rechtstreeks gekoppeld aan de zogenaamde ‘met-de-benen-op-tafelgesprekken’. Tijdens deze maandelijkse brainstormsessies denken afgevaardigden uit alle lagen van Schagen Infra gezamenlijk na over producten die de markt kan gebruiken. 

Dunner en sterker

“White Topping is het resultaat van zo’n met-de-benen-op-tafelgesprek”, vertelt Ronald Diele, hoofd Advies, Onderzoek en Ontwikkeling. “Onderwerp was ‘het herstel van gehavende asfaltfietspaden’, bijvoorbeeld door wortelopdruk. In de regel wordt dan een nieuwe asfaltlaag aangebracht. De kans is echter groot dat het probleem zich snel opnieuw voordoet. Bij herstel met White Topping wordt de oude asfaltdeklaag gefreesd en afgedekt met 12 cm White Topping oftewel beton dat is voorzien van vezels. Dankzij deze vezels is de betonlaag sterker en is hij 5 tot 7 cm dunner dan de reguliere betonlaag voor een fietspad. De samenwerking tussen asfalt en beton zorgt voor een materiaalbesparing van 25%.”

White Topping in Zwolle

Inmiddels heeft Schagen Infra de White Topping toegepast op het asfaltfietspad langs de N355 tussen Leeuwarden en
Tytsjerk. Zij kreeg deze opdracht gegund omdat het nieuwe product bij een prijsvraag als beste uit de bus kwam in innovatie, prijs en levensduur. Diele: “Daar zijn we best trots op. De prijs zorgde
bovendien voor publiciteit en leidde
onmiddellijk tot meer opdrachten.” Recent bezoek heeft inmiddels uitgewezen dat de
White Topping aan het fietspad langs de N355 en overige projecten uitstekend
voldoet.

Infra Relatiedagen Hardenberg

Op dit moment brengt Schagen Infra haar innovatieve betonproduct breed onder de aandacht. Dat gebeurt onder meer tijdens 20e editie van de Infra Relatiedagen in Hardenberg, hét netwerkevent voor grond-, weg- en waterbouwprofessionals.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.