Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Het belang van tijdig en goed onderhoud
Een moeilijk bereikbare ventilator.

Het belang van tijdig en goed onderhoud

Het vakkundig uitvoeren van preventief onderhoud en de beheertaken zijn daar onderdeel van. Maar onderhoud is niet alleen van belang om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de wet- en regelgeving. Het gaat namelijk ook over de veiligheid van mensen, dieren, hulpdiensten, de omgeving, het beschermen van de eigen organisatie en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Manshoge ventilator, geplaatst in een ventilatorruimte met dakluik.

Zoals Colt in dit magazine al eerder aangaf, is het zinvol al in de ontwerpfase na te denken over hoe een installatie zo lang mogelijk en liefst tegen een zo klein mogelijke inspanning in nominale staat kan worden gehouden. Hierbij werd het RAMSHEC-principe omschreven, hetgeen staat voor Reliability, Availability, Maintainability, Safety, Health, Environment en Cost. De essentie van dit principe is het expliciet maken van het prestatieniveau van deze parameters, namelijk betrouwbaarheid, beschikbaarheid, onderhoudbaarheid, veiligheid, gezondheid, omgeving en kosten. Met het werken volgens het RAMS(HEC)-principe wordt de kwaliteit van dienst én product verhoogd, wordt de performance geoptimaliseerd en wordt er veiliger gewerkt. Dat alles tegen minder kans op falen en een gecontroleerd budget.

Tijdig en goed onderhoud is essentieel

Colt is met het ontwerpen van systemen geneigd uitsluitend te kijken naar de initiële kosten en initiële realisatie en minder naar de kosten voor het in bedrijf houden van het geheel. In de optiek van Colt is tijdig en goed onderhoud essentieel. Door dit op de juiste wijze uit te voeren, blijft de installatie in nominale staat verkeren en wordt de kans op defecten en dus onvoorziene kosten geminimaliseerd. Goed onderhoud leidt dus niet alleen tot een, gedurende de levensduur, betrouwbare installatie, maar ook tot kostenreductie. Echter, het onderhoud is veelal nog steeds onderbelicht in de ontwerpfase. Colt kan op basis van fantastische TCO-berekeningen (Total Cost of Ownership) weliswaar berekenen wat het onderhoud kost. Maar wat als de te onderhouden systemen niet bereikbaar zijn, de uit te wisselen onderdelen niet uitwisselbaar zijn, onderdelen niet meer verkrijgbaar zijn of niet niet direct beschikbaar zijn? In het kader van voornoemde punten biedt RAMSHEC ook dán een grote toegevoegde waarde. Dat blijkt uit de twee volgende voorbeelden: 

Voor een parkeergarage zijn met behulp van een kraan twee ventilatoren in een schacht gehesen en op de vloer vastgezet en aangesloten alvorens de schacht werd gesloten en voorzien van aanzuigroosters. De schacht is echter niet uitgerust met een deur. De onderhoudsmonteur moet derhalve tijdens elke onderhoudsbeurt het aanzuigrooster van 2×2 meter en een gewicht van 80 kg demonteren om de schacht te kunnen bereiken. Hoe simpel was het geweest een deur te voorzien of het aanzuigrooster scharnierbaar uit te voeren.

Een 80 kilogram zwaar rooster dient verwijderd te worden voor bereikbaarheid.

Voor een project is een groot dieselaggregaat benodigd dat geplaatst gaat worden in een speciaal hiervoor te bouwen ondergrondse ruimte. In de bouwfase is daarom besloten het aggregaat te plaatsen voordat het betonnen dak van de ruimte wordt gestort. De planning verliep prima en het aggregaat is door een kraan in de ruimte gehesen, waarna het dak is voorzien. Zo’n 3 jaar later gaat het aggregaat stuk en moet het volledig worden vervangen. De aannemer heeft het dak gedeeltelijk moeten openen (slopen) om het aggregaat uit te wisselen. Na de uitwisseling is het dak weer gesloten. Hoe simpel was het geweest te voorzien in een dakluik, groot genoeg voor de uitwisseling.

U zult wellicht zeggen: wat een simpele voorbeelden. Logisch toch? Schijnbaar niet! Veel van bovengenoemde gevallen komen dagelijks voor. En inderdaad, vele problemen hadden met gezond boerenverstand voorkomen kunnen worden. In basis begint RAMSHEC door je gezonde verstand te gebruiken en logisch te redeneren, maar dan wel vanuit het oogpunt van ontwerp – realisatie – tot het in nominale staat houden van de installatie gedurende de levensduur tot aan het uit bedrijf nemen van de installatie.

Zoals eerder vermeld: goed onderhoud, met in de ontwerpfase al aandacht voor dit onderhoud, voorkomt onnodige kosten en bespaart tijd.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.