Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Henri de Groot: “We zijn met Limach echt een merk aan het bouwen”

Henri de Groot: “We zijn met Limach echt een merk aan het bouwen”

De Limach E18.1 was twee jaar terug een regelrechte primeur: de eerste accu-elektrische minigraver van eigen bodem. Inmiddels heeft Limach al verschillende compacte elektrische graafmachines in het assortiment en zijn er grotere modellen in ontwikkeling. “We zijn met Limach echt een merk aan het bouwen en staan klaar om op te schalen, zodat we de Nederlandse bouw kunnen voorzien van de broodnodige volledig emissievrije machines”, zo omschrijft ontwikkelingsdirecteur Henri de Groot de Limach-missie.

Er draaien al ruim zestig Limach machines in ons land en dat lijkt nog maar het begin. Het huidige assortiment bestaat uit minigravers van 1,8 tot 10 ton. Daar komt zowel een mobiele kraan als ook een nog zwaardere rupsgraafmachine bij, omdat daar in de markt veel vraag naar is. “Machines op voorraad bouwen doen we niet”, licht Henri toe: “We bouwen alleen op vraag, kunnen daardoor machines op maat samenstellen en ze volgens klantspecificaties afleveren.” Op de vraag of er nog heel andere elektrische machines zijn te verwachten, denk aan wielladers of dumpers, is het antwoord duidelijk: “Onze focus ligt geheel op graafmachines voor grondverzet en sloopactiviteiten. Daar hebben we onze handen aan vol. We bouwen momenteel één machine per week.”

De accupakketten van de 9-tons ‘groene alleskunner’ Limach E88.1 zijn via een geïntegreerd afzetsysteem snel en eenvoudig afneembaar.

Concurrerend product

Op de veel gehoorde klacht dat elektrische machines veel duurder zijn dan vergelijkbare dieselversies heeft Henri een opzienbarend antwoord, dat meteen duidelijk maakt waarom Limach zo geliefd is bij bedrijven: “Omdat we een merk aan het bouwen zijn investeren we er zelf fors in. Dat doen we onder meer samen met onze dealers. We berekenen onze hoge ontwikkelkosten maar beperkt door aan de klant, waardoor we een concurrerend product leveren. Dat maakt het voor alle betrokkenen behapbaar.” Henri wijst op de forse subsidieregelingen voor bedrijven die op emissievrije machines overstappen. Met als kanttekening dat hij bij veel potentiële klanten een enigszins afwachtende houding bemerkt, omdat veel van dat subsidiegeld nog niet wordt vrijgegeven. En dat is erg teleurstellend nu de stikstofuitstoot de bouw in een houdgreep heeft.

De compacte Limach E18 is getest als meest productief, efficiënt en stil. De max. graafdiepte bedraagt 2,4 meter en hij is sterk in sloopwerkzaamheden.

Hele dag mee werken

Limach maakt gebruik van lithium-ion accu’s, al dan niet in modulaire, contragewicht vervangende pakketten voor de grotere machines. Het uitgangspunt bij elke Limach machine is dat je er een gewone werkdag mee moet kunnen werken. De voordelen: geen uitstoot (dus minder stank) en meer rust voor de werkers en omgeving, aangezien accumachines nu eenmaal fors minder geluid produceren. Op termijn zal tot slot blijken, dat de meerinvestering vrij snel wordt terugverdiend door de lagere energie- (stroom versus diesel) en onderhoudskosten. En wat dat laatste betreft: service wordt landelijk verleend door het Volvo Compact dealernetwerk. Dus ook dat zit wel goed.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.