Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Hemelwater opvangen en slim gebruiken voor stedelijke groen

Hemelwater opvangen en slim gebruiken voor stedelijke groen

De verandering van het klimaat zorgt voor steeds meer uitersten. Hevige regenval en droge periodes wisselen elkaar af en komen vaker voor. Dit fenomeen veroorzaakt steeds vaker schade aan materialen, maar zeker ook aan stedelijk groen. Daarom is een doordachte aanpak voor de toekomst nodig.

In het verleden werd hemelwater in Nederland veelal zo snel mogelijk afgevoerd. Zowel op het platteland als in de binnenstad. Hier ging het vaak rechtstreeks naar het riool. Gelukkig wordt er, met het oog op klimaatadaptatie, steeds vaker op een andere manier naar de afwateringsketen gekeken. De openbare ruimte is zeer geschikt voor afkoppelen. Zo wordt op een efficiënte manier overbelasting van het rioolstelsel voorkomen en kan het hemelwater doeltreffend worden gebruikt. Want door regenwater op te vangen, te zuiveren en vast te houden kan het uitstekend worden toegepast voor de bewatering van stedelijk groen. Dit wordt op steeds meer plaatsen al succesvol toegepast. 

Stationsgebied Zwolle voorzien van filtratiegoot ACO.

Voorkom verdroging van groen in de binnenstad

ACO heeft het Intelligent Duurzaam Stedelijk Afwatering Systeem (I-DSAS) ontwikkeld. Hiermee wordt binnenstedelijk gebied beschermd tegen overvloedig hemelwater, wordt de riolering ontlast tijdens hevige neerslag en wordt hittestress beperkt. Stedelijk groen speelt daarbij wat ons betreft een hoofdrol, aangezien verdroging van het groen in stedelijk gebied een even groot thema is als het ontlasten van het riool. Maar ja, je moet wel weten hoe je dit doet.

Collect, clean, hold, reuse

ACO is de kennis- en gesprekspartner voor bouwteams wanneer het gaat om klimaatadaptieve oplossingen voor de binnenstad. Zo ontwikkelden wij samen met de gemeente Zwolle onder andere deze slimme filtratiegoot voor het stationsgebied. Hiermee wordt regenwater hoog aan het oppervlak opgevangen, gefilterd, vastgehouden en daarna afgegeven aan de omliggende plantvakken. Zo blijven de verkeersoppervlakken droog en het groen zonder omwegen groen! 

Doorsnede ACO filtratiegoot.

#askACO

Heb je advies nodig? Wij zijn er voor jou. Met onze oplossingen voor het opvangen, behandelen, vasthouden, afvoeren en monitoren van (regen)water staan we graag voor je klaar. Wij zijn benieuwd naar jouw uitdaging!     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.