Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Heel Nederland in 3D gedigitaliseerd en gevisualiseerd
Wanneer Cyclomedia heel Nederland in 3D-data heeft omgezet met de camera/LiDAR methode, dan beschikt Nederland over een Digital Twin van zichzelf.

Heel Nederland in 3D gedigitaliseerd en gevisualiseerd

Iedere cm2 is digitaal opvraagbaar bij Cyclomedia

“Dat we iedere vierkante centimeter van Nederland in kaart hebben gebracht met onze camera’s en LiDAR (laser) scanners is niet overdreven. We kunnen alle relevante data over gebouwen, begroeiing, infrastructuur, waterschappen et cetera aanleveren aan belanghebbende partijen. Inclusief de juiste manier van visualiseren, afhankelijk van de beoogde toepassing.” Aan het woord is Thomas Pelzer, Global Product Manager bij Cyclomedia Technology.

“We werken voor luchtfoto’s toe naar een resolutie tussen de 2 cm en 6 cm.”

Werken aan een eigen bibliotheek

“Overigens leveren we de camerabeelden en de LiDAR gegevens niet alleen aan vanaf de grond, maar ook vanuit de lucht gegenereerd. We maken succesvol gebruik van een gecombineerde camera en LiDAR unit  op onze scanvoertuigen, dit is een uniek, eigen en gepattenteerd opnamesysteem van Cyclomedia”, vervolgt Thomas. “Elke 5 meter maken we een nieuwe opname. Met de gegevens die we in onze bibliotheek hebben staan, kunnen we elke gemeente bedienen, elk waterschap en iedereen die over 3D-data wil beschikken over een specifiek stukje Nederland. We werken er voortdurend aan om onze bibliotheek actueel te houden en te verrijken met nieuwe gegevens.”

Landelijke dekking

Met losse beelden en LiDAR data is inderdaad heel Nederland al gedekt door Cyclomedia. De LiDAR data wordt weergegeven in zogenaamde ‘pointclouds’. “Met de combinatie pointcloud-camerabeelden, ook wel 3D-textured mesh genoemd, starten we dit jaar om op basis van luchtinwinning de dekking landelijk te maken. We noemen dit product 3DNL, eind dit jaar hebben we als eerste land ter wereld een landsdekkend, fotorealistisch 3D model”, legt Thomas uit. De toepassingen van de door Cyclomedia aangeboden 3D-data zijn eindeloos. Op basis van meerdere jaargangen aan scans kan er zelfs voorspellend gewerkt worden. Thomas geeft een voorbeeld: “Als je elk jaar een dijklichaam in 3D scant, dan kun je de data gaan vergelijken. Met alle afwijkingen die je constateert kun je patronen gaan herkennen en zo kun je voorspellen hoe die dijk erbij ligt op enig moment in de toekomst. 3D-omgevingsdata is zeer inzetbaar bij pilots, field labs, r&d werkzaamheden et cetera. Momenteel werken we met behulp van onze data mee aan opdrachten vanuit waterschappen, of bijvoorbeeld vanuit lokale overheden. Zo wordt onze data onder meer ingeschakeld om een dijkverzakking te meten, verandering van vegetatie in kaart te brengen en bebouwing te registreren. Onze afnemers bestaan echter ook uit andere overheden en zeker ook het zakenleven.”

“Momenteel werken we met behulp van onze data mee aan opdrachten vanuit waterschappen, of bijvoorbeeld vanuit lokale overheden.”

Digital Twin van Nederland

Wanneer Cyclomedia heel Nederland in 3D-data heeft omgezet met de camera/LiDAR methode, dan beschikt Nederland over een Digital Twin van zichzelf. “Iedereen heeft behoefte aan 3D-data. Cyclomedia is van oudsher dataleverancier. Binnen de GWW is onze 3D-data waardevol binnen alle sectoren, de waterbouw, wegenbouw en bij werkzaamheden in de grond, bij tunnels bijvoorbeeld. Vaak zie je bedrijven ploeteren om zelf 3D-opnames te doen. Duur en tijdrovend, de gegevens zijn er in principe allemaal al. Door de instant beschikbaarheid is dit via ons veel makkelijker geregeld dan wanneer je het zelf doet.”

Er is veel mogelijk met LiDAR, zo kan de techniek ingezet worden archeologie te detecteren, er kunnen waterstanden gesimuleerd worden. “Wanneer we krachten bundelen op digitaal gebied, dan kunnen we enorm breed werken.”

Visualisatie in 3D

De door Cyclomedia gegenereerde 3D-data kan op diverse manieren gebruikt worden om iets zichtbaar te maken. “Naast visualisatie in ons eigen platform Street Smart, kun je een Unity of Unreal engine voeden met onze gegevens en de pointcloud omzetten naar gerenderd beeld. Voor een goede rendering kunnen we dus alle basisdata aanleveren, die niet alleen toegepast kan worden in Unity of Unreal, maar ook in allerhande CAD-programma’s.” Cyclomedia is bovenal leverancier van data en eigenaar van de zelf gegenereerde data. “Afhankelijk van de opdrachtgever kunnen we bepaalde extensies op de rechten voor het gebruik geven, mits niet commercieel”, legt Thomas uit.

Het intellectuele eigendom van de gegevens ligt bij Cyclomedia, de verantwoordelijkheid voor de gegevens derhalve ook. “We werken 100% compliant en in overeenstemming met de AVG. Zo detecteren en blurren we volledig automatisch gezichten en kentekenplaten. Het voordeel voor onze klanten is dat wij zorgen voor een altijd up to date zijn van onze data en hardware. Ons opnamesysteem op auto’s is zoals gezegd gepatenteerd en de ingezette vliegtuigen maken gebruik van de nieuwste hybride sensoren van Leica. We werken voor luchtfoto’s toe naar een resolutie tussen de 2 cm en 6 cm en bieden daarmee een veelvoud aan pixels ten opzichte van open data”, zegt Thomas tot besluit.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.