Platform over civiele techniek & infrastructuur
Personeel & Opleiding

Haastige spoed, of doe jij het goed?

Tekst | Volandis

Beeld | Volandis

9 mei 2023 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Elke dag zijn er ontzettend veel dingen die je aandacht opeisen. Denk maar eens aan vrienden, social media en die nieuwe vette baan. Eindelijk in de praktijk brengen wat je geleerd hebt en eindelijk geld verdienen. Aan je pensioen denk je waarschijnlijk een stuk minder, misschien wel nooit. Maar is dat wel zo slim? Dat pensioen lijkt nu misschien nog ver weg, en laten we eerlijk zijn dat is het ook. Toch is je werkhouding nu van grote invloed op jouw pensioen. Dus de vraag is: hoe zie jij het voor je?

Voetbal of rolstoel?

Klinkt best fantastisch natuurlijk om niet meer te werken en precies te doen waar je zelf zin in hebt. Het wordt alleen een ander verhaal als je knieën kapot zijn van jarenlang werken in een verkeerde houding. Voetballen met je kleinzoon is toch een stuk lastiger als je in een rolstoel zit. Werken in de infra of waterbouw is machtig mooi maar neem jezelf, en dus je eigen gezondheid, wel serieus. Natuurlijk moet er aan allerlei randvoorwaarden worden voldaan, maar de verantwoordelijkheid ligt in de eerste plaats bij jezelf. Maar hoe zorg je nu als jonge vakkracht dat je veilig werkt en gezond je pensioen haalt? We vragen het aan René du Pon, Hogere Veiligheidskundige bij Volandis.

Werken in de infra of waterbouw is machtig mooi maar neem jezelf, en dus je eigen gezondheid, wel serieus.

Het echte werk

Wat René opvalt bij jonge werknemers als het gaat om veilig werken, is dat jongeren weinig tot geen zicht hebben op de risico’s. “De jonge werknemers weten het gewoon nog niet. Natuurlijk is er de voorlichting aan de voorkant (opleiding en inwerkprocedure), maar het echte werk begint pas op de projectlocatie. Als jij bijvoorbeeld vandaag start als bakker, dan snap je best dat de oven heet is, maar zicht op alle risico’s van het vak heb je nog niet.”

Rol werkgevers

Juist daarom is de eerste periode zo belangrijk en daar ligt volgens René een belangrijke rol voor werkgevers. “Niet alleen omdat ze het verplicht zijn vanuit de Arbowet, maar ook omdat ze willen investeren in jonge vakkrachten en hun veiligheid. Voorlichting is een voorwaarde, niet alleen over veiligheid maar ook over gezondheidsrisico’s. We zeggen niet voor niets ‘jong geleerd is oud gedaan’. En vlak de voorbeeldfunctie van ervaren collega’s ook niet uit. Goed voorbeeld doet volgen en iets wat ‘verkeerd’ is aangeleerd is ontzettend moeilijk weer af te leren. Weet je niet welke risico’s je loopt? Vraag het aan de leermeester of eindverantwoordelijke. Een domme vraag bestaat niet!”

Hoe zorg je nu als (jonge) vakkracht dat je veilig werkt en gezond je pensioen haalt?

Haastige spoed

Hoe zorg je dat jongeren op tijd nadenken over veiligheid? Wat René betreft is dat duidelijk. “Leer alle vakkrachten het belang van veilig én gezond werken. Dus focus als organisatie niet alleen op de jongeren, maar op alle werknemers. Veilig werken moet door de hele organisatie gedragen worden.” René heeft ook nog een tip voor jonge vakkrachten aan het begin van hun carrière. “Denk zeker twee keer na voordat je aan de slag gaat met je klus. Haastige spoed is zelden goed, dus laat je niet gek maken. Ook als de tijds- en werkdruk hoog is.”

Meer weten?

Volandis is het kennis- en adviescentrum voor duurzame inzetbaarheid in de bouw en infra. Wij zijn er voor zowel werkgevers als werknemers, samen bereik je tenslotte meer. Heb je vragen? Neem contact op met de Vraagbaak van Volandis: tel. 0341- 499 299, info@volandis.nl of chat via www.volandis.nl   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht