Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Haal de juiste onderdelen voor jouw machines in huis

Haal de juiste onderdelen voor jouw machines in huis

Machines met kwalitatieve onderdelen gaan een stuk langer mee. Daarnaast is het in verhouding goedkoper om een keer een onderdeel te moeten vervangen dan direct een geheel nieuwe machine te moeten aanschaffen. In deze blog lees je meer over de belangrijkste onderdelen van bulldozers en graafmachines.

Sprockets

Sprockets is een ander woord voor tandwielen en worden geplaatst in een kettingen of rupsbanden. De sprockets zijn voorzien van meerdere kleine uitsteeksels; de tandjes. Vervolgens maken de sprockets een roterende beweging, waardoor een bulldozer of graafmachine zich kan verplaatsen. De tandwielen dragen geen gewicht, maar drijven de machine aan.

Tandwielen kunnen voor diverse voertuigen worden gebruikt. De meest bekende is waarschijnlijk de fiets, waarbij de ketting wordt aangestuurd door twee tandwielen. In het geval van voertuigen met rupsbanden wordt het verplaatsen van de machine aangevoerd door tandwielen die middels een motor worden aangedreven. Dit tandwiel wordt ook wel het aandrijftandwiel genoemd.

Slijtage

Tandwielen kunnen in de loop van de tijd slijtage oplopen. Dit gebeurt voornamelijk aan de zijkant, wat ook wel zijdelingse slijtage wordt genoemd. Je kunt de kans op deze vorm van slijtage verminderen door te zorgen dat de tandwielen gelijklopen met de steek van de ketting.

Rubber tracks

Een ander onmisbaar onderdeel van graafmachines, track loaders en rupsdumpers zijn rubber tracks. Zonder deze tracks kunnen de machines zich natuurlijk niet verplaatsen. Voor het maken van rubber tracks wordt er, zoals de naam al impliceert, veel rubber gebruikt. De productie van rubber is echter vrij milieubelastend.

Om deze belasting van het milieu te voorkomen, kun je rubber tracks van een compound van zuiver natuurrubber aanschaffen. Dit zuivere rubber doet niet onder aan de kwaliteit van gerecycled rubber, waardoor het toch net een wat betere optie is voor het milieu.

Slijtage

Ook rubber kan slijten na verloop van tijd. Zo kunnen er onder andere scheurtjes in het rubber ontstaan door Uv-licht, waardoor het zijn kracht kan verliezen. Daarnaast kan er uitwendige slijtage ontstaan, wat inhoudt dat er schade is ontstaan door veelvuldig te schranken. Er kunnen ook scheuren ontstaan in de buitenkant. Deze zullen dan hoogstwaarschijnlijk zijn ontstaan door scherpe materialen van buitenaf die het rubber aan de buitenkant hebben beschadigd.

Wanneer jouw rubber tracks zijn beschadigd, kun je bij de specialist nieuwe aanschaffen. Ze zijn te verkrijgen in een range van dertien tot honderd centimeter breed. Zo kun je voor alle soorten machines dezelfde soort rubberen banden aanschaffen wanneer je weet welke variant je voorkeur heeft.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.