Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Gunstige MKI-waarde door uitgekiende betonleveranties
Mebin staat in voor het leveren van 350.000 m3 betonmortel over een periode van vijf jaar met het hoogtepunt in 2021 en 2022.

Gunstige MKI-waarde door uitgekiende betonleveranties

In de tenderfase werd Mebin door BAAK ingeschakeld om mee te denken over de betonleveranties voor de Blankenburgverbinding. Mede dankzij de inzet van twee mobiele centrales op de project-locatie aan diepwater en drie vaste (back-up) centrales in de nabije omgeving wordt het milieueffect (MKI-waarde) zo laag mogelijk gehouden.

​De eerste gesprekken met BAAK werden al in 2016 gevoerd, herinnert Bas Pije, commercieel manager bij Mebin, zich. “Na gunning zijn we verder in de details gedoken en zijn zo’n anderhalf jaar bezig geweest met alle voorbereidingen. Eind november 2019 hadden we een definitief akkoord. In de periode daarvoor hebben we overigens wel al wat betonmortel geleverd voor onder meer het storten van diverse werkvloeren in het project. Maar dat is slechts een fractie van de hoeveelheid in ons hoofdcontract: het leveren van 350.000 m3 betonmortel over een periode van vijf jaar met het hoogtepunt in 2021 en 2022.”

Korte aanvoerlijnen

Om de hinder op de omgeving zoveel mogelijk te beperken, is ervoor gekozen om op de projectlocatie aan de noord- én aan de zuidzijde van het Scheur een mobiele centrale in te richten. Pije: “Aan de noordzijde hebben we samen met BAAK een geschikte locatie geselecteerd op het project, pal naast de bouwkuip. Aan de zuidzijde wordt een mobiele centrale ingericht op ons eigen terrein bij ENCI. Daarnaast maken we gebruik van onze vaste centrales in Maassluis en Spaanse Polder (beide gelegen aan de noordzijde) en Europoort aan de zuidzijde. De uitdaging zit hem namelijk vooral in het korte tijdsbestek waarin we een grote hoeveelheid betonmortel moeten leveren. Dankzij de mobiele centrales zijn de transportafstanden kort en zal er geen hinder voor de omgeving zijn.” Walter Speelman, Marketing en Productmanager bij Mebin, vult aan: “Voor de aanvoer van grondstoffen zijn er ook geen verkeersbewegingen op de openbare weg. De locaties voor de mobiele centrales zijn namelijk gelegen aan een kade met diepwater, zodat we grote schepen kunnen inzetten die in één keer 2.000 ton aan grondstoffen lossen.”

Alleen op piekmomenten worden de vaste centrales deels bijgeschakeld om de continuïteit te garanderen of eventuele uitval op te vangen, legt Pije uit. “Een continue stort duurt soms wel drie dagen onafgebroken. Dat vraagt veel voorbereiding en afstemming vooraf.” Speelman: “We hebben dan ook een eigen betonplanner op locatie gestationeerd die de coördinatie verzorgt en de kwaliteit borgt, ook bij wisselende buitentemperaturen. We hebben namelijk te maken met veel verschillende kwaliteiten en mengselsamenstellingen van reguliere sterkteklasse 30/37 tot hogesterktebeton C75.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.