Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Groutankers compleet terugwinnen uit de bodem
Doordat zowel de stang als het groutlichaam verwijderd wordt, bestaat er geen constructieve samenhang meer en zal later geen hinder ondervonden worden bij bijvoorbeeld het plaatsen van nieuwe heipalen of damwanden.

Groutankers compleet terugwinnen uit de bodem

In bouwkuipen worden veelvuldig verankeringsconstructies toegepast in de vorm van groutankers die na oplevering van de put doorgaans als verloren worden beschouwd en achterblijven in de bodem. Zonde, vindt Peter Bongers, operationeel directeur van High 5 Solutions, die een methode heeft ontwikkeld om de ankers compleet terug te winnen uit de bodem om ze later weer in te zetten bij een volgend project.

Een bouwkuip wordt gevormd door damwanden en een gordingsconstructie waaraan ankers aangebracht worden. “Deze ankers worden onder een helling in de bodem aangebracht. Na het uitharden van het groutlichaam wordt het anker getest en op spanning gebracht, zodat de ontgraving van de bouwkuip kan plaatsvinden”, legt Peter uit. “Als de kelder eenmaal gerealiseerd is en de ruimte tussen de damwand en kelder is aangevuld, worden de ankers ontspannen en hebben geen functie meer.” 

High 5 Solutions heeft een methode ontwikkeld om de groutankers compleet terug te winnen uit de bodem en ze later weer in te zetten bij een volgend project.

Geen waarde meer

In het verleden konden de groutankers niet meer worden verwijderd en bleven als verloren achter in de bodem. “Alleen in speciale gevallen, waarbij de ankerstang met een explosief tot ontploffing wordt gebracht, kan de vrije ankerlengte boven het groutlichaam door middel van een hydraulische vijzel verwijderd worden”, vervolgt Peter. “Het nadeel van deze manier van verwijderen is dat het gedeelte van de ankerstang dat zich in het groutlichaam bevindt, niet verwijderd wordt. Het groutlichaam blijft intact en het staal wat uit de bodem wordt gevijzeld heeft geen waarde meer door de relatief korte stukken die terug worden gewonnen.”

Sonische trillingen

Dat kan ook anders. High 5 Solutions heeft namelijk een andere, veel duurzamere methode ontwikkeld voor het compleet terugwinnen van de groutankers. Peter: “Nadat de ankers hun functie verliezen worden deze ontspannen. Dat gebeurt op verschillende manieren, hetzij met behulp van een hydraulische vijzel, hetzij door de kopplaat los te branden of op een andere manier. Vervolgens koppelen wij de sonische boormachine aan het anker, dezelfde machine die gebruikt wordt voor het aanbrengen van de ankers en worden trillingen van circa 150Hz (9.000 toeren/min) in het anker gebracht. Deze ultra hoogfrequente trilling brengt de ankerbuis in resonantie, zodat de ankerbuis zich lost van het in de grond gevormde groutlichaam. De ankerbuis wordt vervolgens draaiend en onder sonische trilling uit de grond getrokken.”

De ankerbuis wordt draaiend en onder sonische trilling uit de grond getrokken.

Kloofbijl

Doordat het anker roterend en onder sonische trilling wordt verwijderd en de boorkop mee omhoog komt, gaat deze als het ware als een kloofbijl door het groutlichaam heen, zo schetst Peter de methodiek. “Hierdoor verpulvert het gehele groutlichaam en resteert slechts de vermorzelde grout. Uniek van onze methodiek is dat de ankerbuis volledig inclusief boorkop verwijderd wordt. De uitkomende ankers kunnen weer worden hergebruikt omdat deze door de manier van verwijderen in lange segmenten kunnen worden losgekoppeld en zodoende weer geschikt zijn voor het gebruik in een volgend project. Doordat zowel de stang als het groutlichaam verwijderd is, bestaat er geen constructieve samenhang meer en zal later geen hinder ondervonden worden bij bijvoorbeeld het plaatsen van nieuwe heipalen of damwanden. Dat is een groot voordeel wanneer later op het werk heiwerkzaamheden zijn voorzien, maar ook een belangrijk pre voor vergunningsverleners, omdat de gehele constructie nu tijdelijk is.”

Omdat het grout verpulverd achterblijft, resteert slechts een volumeverlies gelijk aan het volume van de ankerbuis en de boorkop, resumeert Peter. “Dit volume is op zich verwaarloosbaar klein en zal niet tot zettingen leiden, omdat het eerdere opspanningseffect van het anker en de boogwerking rond de prop dit zullen compenseren. Eventueel kan overigens deze vrijkomende ruimte door het verwijderen van de ankerbuis en boorkop tijdens, of vlak na het trekken worden opgevuld met een vulmiddel. Het opvullen van de eventuele ontstane holle ruimte heeft ook een waterremmend effect zodat de doorboorde waterremmende lagen hersteld worden. Al met al dus een uiterst duurzame methodiek.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.