Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Grote tunnelrenovatie-opgave vergt innovatieve aanpak
Colt is gespecialiseerd in tunnelventilatie.

Grote tunnelrenovatie-opgave vergt innovatieve aanpak

Ons waterrijke land telt honderden bruggen, sluizen, tunnels en viaducten. Velen stammen uit de jaren ’50 en ’60 van de vorige eeuw en zijn intensief gebruikt door alsmaar zwaarder wordend verkeer. Rijkswaterstaat zal daarom de komende jaren tientallen kunstwerken gaan vervangen of renoveren. “Een enorme opgave, waarbij een innovatieve aanpak is vereist en een goede samenwerking tussen de overheid en de markt belangrijker is dan ooit”, zegt Stan Veldpaus van Colt International. 

Colt ontwerpt, levert, installeert, certificeert en onderhoudt systemen voor ventilatie uitlaatgassen en rook en hitte afkomstig van een brand, en overdrukventilatie voor tunnels en onder- en bovengrondse stations. In dit artikel zoomen we in op tunnelventilatie en de rol die Colt bij deze grote tunnelrenovatie-opgaaf kan spelen.

Stan Veldpaus van Colt International: “Colt kan beslist een belangrijke bijdrage leveren bij de aanpak van de grote opgaaf waar Nederland voor staat.”

Kennishuis met jarenlange expertise

“We kunnen wel stellen dat het om veel projecten gaat”, zegt Veldpaus. “Het opknappen ervan is een flinke puzzel die gelegd moet worden, waar wij als kleine radar graag in meedraaien.” Colt bestaat al meer dan 90 jaar, is inmiddels onderdeel van Kingspan Light & Air en heeft daarmee nóg meer kennis en ervaring in huis. Colt is aangesloten bij de COB (Centrum Ondergronds Bouwen) en het CCV (Centrum Criminaliteit en Veiligheid) om maximaal gebruik te maken van elkaars kennis en kunde. “We stellen ons flexibel op, zoeken samenwerkingen met partners op, als ook de deskundigheid in de markt.”

Portaalventilatoren Spaarndammertunnel.

Totaalaanpak of nauwe samenwerking

“Dankzij onze expertise kunnen we een totaalaanpak bieden en ondersteunen in elke stap van het proces. Van ontwerp tot advies bij de keuze van de componenten, van het monteren van de componenten tot het opleveren van het tunnelventilatiesysteem, maar ook van de inspectie van de installatie in zijn geheel tot het beheer en onderhoud ervan. We zijn uitstekend in staat om al in een vroeg stadium de aanvrager te ontlasten met betrekking tot advisering rondom het ontwerp. Of het nou om bestaande of nieuwbouwprojecten gaat, daar zit onder andere onze toegevoegde waarde.” Veldpaus constateert wel dat Rijkswaterstaat vaak met vaste adviesbureaus werkt. “In dat soort gevallen zoeken wij graag de samenwerking op, waarbij wij het belangrijk vinden elkaar te respecteren en helpen. Want dan is één plus één pas drie.” Dat geldt ook voor de partners die de producten leveren aan Colt. “We hebben deze partners nauwkeurig geselecteerd, omdat we intensief met ze willen samenwerken om de producten continue te verbeteren en deze door te ontwikkelen op basis van de behoeftes en eisen vanuit de markt.” 

Optimalisatie van waaierbladen met behulp van CFD-simulatie.

Innovatieve producten en projecten

Veldpaus vertelt dat een samenwerking tussen partners en de experts van Colt geleid heeft tot de verbetering van de gehele range tunnelventilatoren. “Door slimmer met de vorm van de waaier om te gaan, werkt de ventilator nog effectiever. Deze grote verbeterslag op de waaierbladen zorgt voor een paar procent efficiënter verbruik. Zeker in deze huidige tijd, waar energie-uitdagingen en beschikbare vermogens aan de orde van de dag zijn, is dat een belangrijke ontwikkeling.” Niet alleen met de ventilator zelf, maar ook met de manier hoe deze opgehangen wordt, kan soms veel winst behaald worden. Een van de redenen dat Colt werkt met CFD-simulaties. “Hiermee hebben we een tool in handen waarmee je in een nog niet bestaande situatie (en zonder mock-up) met nagenoeg 100% zekerheid kunt voorspellen wat er in real life zal gaan gebeuren. Dankzij dit soort innovatieve manieren en door altijd kritisch te blijven kijken, bedenken we slimme oplossingen voor vraagstukken en issues uit de markt die we aan de voorkant kunnen tackelen.” Veldpaus noemt tot slot nog enkele tunnelprojecten waar Colt aan meegewerkt heeft: het RET-traject in Rotterdam, de Schipholspoortunnel, de Velserspoortunnel, de Spaarndammertunnel en recent nog de Tangent tunnel in Mechelen (B). “Mooie projecten en er zullen er nog vele volgen. Colt kan beslist een belangrijke bijdrage leveren bij de aanpak van de grote opgaaf waar Nederland voor staat.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.