altran
01:17
05-06-2016

‘Grootschalige infrawerken vragen een multidisciplinaire aanpak’

Als technisch dienstverlener is Altran regelmatig betrokken bij grootschalige infrawerken, zoals de aanleg van sluiscomplexen en de bouw van bruggen en tunnels, waaronder ook de landtunnel in de nieuwe A9 Gaasperdammerweg. Volgens Nikos Pantazopoulos van Altran vragen dergelijke infrawerken een multidisciplinaire aanpak. “Binnen onze organisatie vormen de competenties systems engineering en industrial automation een goede aanvulling op elkaar.”

Binnen systems engineering worden de systemen in de infra gespecificeerd en ontworpen om vervolgens de besturingssystemen door de afdeling industrial automation te laten programmeren, zegt Pantazopoulos. “Vaak wordt door Rijkswaterstaat een set van globale functionele eisen gesteld aan de bouw van een tunnel, brug of sluis, zowel qua ontwerp, bouw als onderhoud. En dat laatste kan soms lang duren. Voor Mava (Maasvlakte Vaanplein project) bijvoorbeeld gold er een onderhoudstermijn van dertig jaar. Het is daarom van belang om bij de ontwerpfase al na te denken over het onderhoud om kosteneffectief te werk te gaan. Door dat gestructureerd te doen en de informatie helder af te stemmen met stakeholders en gebruikers ontstaat uiteindelijk een goed ontwerp en is de kans op fouten of vertraging van het proces minimaal.”

De multidisciplinaire aanpak binnen systems engineering slaat volgens Pantazopoulos op mechanische, elektrotechnische installaties en besturingsinstallaties, althans voor het deel waar Altran zich mee bezighoudt. “We controleren met de processen beschreven in de ISO 15288 of aan alle eisen voldaan wordt, zoals de tunnelstandaard en de door Rijkswaterstaat gebezigde J-STD-016 standaard. Hiervoor zetten we traditionele en waar nodig vernieuwende methodieken in, zoals object georiënteerde methodieken als UML en SysML. Een voordeel van systems engineering is de traceerbaarheid van alle eisen door het hele ontwerp heen, ook naar verificatie en validatie toe. Bovendien biedt het een transparante weergave voor zowel opdrachtgever, ontwerper als bouwer. Nog voordat er ook maar één installatie is geïmplementeerd is er al een goed overall beeld. Voor alle betrokkenen is het ontwerp bovendien duidelijk toetsbaar.”

Pantazopoulos: “De afdeling industrial automation heeft kennis van bestaande automatiseringssystemen, zoals plc’s en scada systemen van Siemens, ABB, Schneider en Allen Bradley, om maar een paar voorbeelden te geven. Vanuit het ontwerp gemaakt volgens systems engineering ontwikkelen we de specifieke systemen en software voor de besturingssystemen. Voor het testen van plc’s en scada systemen zetten we simulatiesystemen in. Zo wordt getest op een manier die de opdrachtgever aanspreekt.”

Tekst: Roel van Gils Beeld: Altran

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom civiele techniek & infrastructuur

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Loos Betonvloeren