Platform over civiele techniek & infrastructuur
Jaarboek

Grootschalig grondverzet met aandacht voor de omgeving en de natuur

J-den-Boer-3
Hybride bulldozer.

Tekst | Yannick Baay

Beeld | Aannemingsbedrijf J. Den Boer

21 februari 2023 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Ton Kuijs werkt al sinds 2005 voor Aannemingsbedrijf J. Den Boer. Eerst als uitvoerder, vervolgens als projectleider en nu als bedrijfsleider. “We zien een toename in natuur-technische projecten en daar werken we graag aan mee.”

Bij Aannemingsbedrijf J. Den Boer staat alles in het teken van grootschalig grondverzet. “Dat is waar we het allerbeste in zijn. We zijn in staat om in korte tijd grote hoeveelheden grond te verzetten. Denk aan infrastructureel werk langs snelwegen en provinciale wegen en natuur-technische projecten, met name langs rivieren en op het water”, legt Kuijs uit. 

Zand lossen in Almere.

Meewerken aan de toekomst

Het afgelopen jaar zijn Kuijs en zijn collega’s druk bezig geweest met een natuur-technisch project in Groesbeek, Gelderland. “We kregen vanuit de provincie Gelderland en Staatsbosbeheer de vraag om natuurgebied de Bruuk te herstellen. Vanuit omliggende streken komt er veel kalkrijk kwelwater dit gebied in. Door agrarisch gebruik en de oude watergangen kwam het kwelwater te snel naar de oppervlakte. Door kleipakketten aan te brengen hebben we ervoor gezorgd dat het water in de ondergrond blijft en het gebied kan herstellen. Voor ons een mooie klus, want dit gaat veel verder dan alleen klei versjouwen. Je herstelt een stuk exclusieve natuur! Zo dragen we als bedrijf ook echt bij aan de toekomst van ons land.”

Kuijs verwacht volgend jaar meer natuurprojecten te gaan doen. “Er worden steeds meer tenders uitgezet door bijvoorbeeld provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat. Projecten rondom rivieren en uitwaarden zijn voor ons extra interessant. De klei, zand en grond die wij daar weghalen, gebruiken we in andere projecten. Zo gaan we duurzaam om met grondstoffen. Vooral klei is interessant, voor de realisatie van dijkverzwaringsprojecten waar we aan werken.” Met 2 miljoen kuub klei in eigen voorraad is het makkelijk schakelen. “Daarnaast gebruiken we ook altijd onze eigen laadlocaties, vrachtwagens, schepen en lospontons.”

Grootschalig grondverzet.

Eerste stappen richting duurzaamheid

Als mkb-bedrijf is het een uitdaging om veel te investeren in duurzaamheid. “Dat komt vooral omdat we werken met groot en zwaar materieel. Klein elektrisch materieel is al beschikbaar, verder is het nog beperkt.” Maar dat is geen reden voor J. Den Boer om helemaal niets te ondernemen. “We hebben laatst een eerste hybride bulldozer in gebruik genomen en omdat ‘ie erg goed bevalt komt er dit jaar een tweede. We zijn erg blij dat we die eerste stappen op het gebied van duurzaamheid kunnen zetten.” 

Kuijs is niet alleen trots op de duurzame stappen van het bedrijf, maar ook op de manier van werken. “Met onze kleine bezetting kunnen we toch grote projecten doen, omdat onze machinisten en chauffeurs ervaring hebben en meedenken bij projecten. Dat is ook een fijn compliment om te krijgen van opdrachtgevers. Ons management heeft praktijkervaring en weet dus goed waar ze op moeten letten. Zo kunnen we gewoon meedraaien in de wereld van grotere aannemers.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht