Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Grondverbetering met gebiedseigen materiaal

Grondverbetering met gebiedseigen materiaal

Het realiseren van funderingen voor wegen, fietspaden, bermverharding, parkeer- en opstelplaatsen vergt over het algemeen een continue toestroom aan primaire bouwstoffen en veel transportbewegingen. Terrastab gooit het echter over een andere boeg en kan met gebiedseigen materiaal op een snelle manier een stabiele constructie maken met een hele hoge kwaliteit. Zonder afvoer van materiaal of aanvoer van nieuw funderingsmateriaal. 

Het afgraven, afvoeren en opnieuw aanvoeren en verwerken neemt vaak veel tijd in beslag bij civieltechnische bouwwerken. Terrastab is gespecialiseerd in grondstabilisatie, waarbij 100% van het bestaande materiaal in een project wordt hergebruikt. “Op die manier kunnen we de grond opwaarderen of zelfs een nieuwe functie geven, zonder dat we materiaal hoeven aan of af te voeren”, zegt Erwin Bonestroo van Terrastab. “Zeker met het ook op de huidige PFAS-problematiek is dat een groot voordeel.” 

Romeinen

De techniek die Terrastab gebruikt voor grondstabilisatie is volgens Erwin al zo oud als de weg naar Rome. “De Romeinen maakten reeds gebruik van deze beproefde techniek die wij vanzelfsprekend hebben doorontwikkeld en verder uitgebreid. Per project bekijken we de samenstelling van het gebiedseigen materiaal om op basis van de beoogde toekomstige belasting de juiste bindmiddelen en additieven te selecteren. Je kunt je voorstellen dat grondstabilisatie voor een fietspad een andere samenstelling vereist dan die voor een opstelplaats van een kraan bij de aanleg van een windmolenpark. De aanvoer van de additieven en bindmiddelen, waarvan de samenstelling in ons eigen laboratorium wordt bepaald, is slechts een fractie van het totaalpakket en valt eigenlijk in het niet. Dat maakt ook dat we een gigantische CO2-reductie kunnen realiseren ten opzichte van de traditionele methode.”

Terrastab is gespecialiseerd in grondstabilisatie, waarbij 100% van het bestaande materiaal in een project wordt hergebruikt, in dit geval een wegverharding in Castricum zonder slijtlaag.

Hoge druksterktes

Technische kennis en een flinke dosis creativiteit maken Terrastab uniek in de wereld van grondstabilisatie. Erwin: “De afgelopen jaren hebben we gewerkt aan toonaangevende projecten in binnen- en buitenland. Met de kennis en mogelijkheden om hoge druksterktes te creëren, het werken op hellingen van dijken of het realiseren van funderingen voor vliegvelden, heeft de techniek zich ruimschoots bewezen. Ook constructeurs en engineers zijn enthousiast over onze methodiek. Met onze eigen R&D-afdeling en eigen laboratorium blijven we bouwen aan optimale constructies en uitbreiding van het toepassingsgebied. Naast onze al bewezen bermverharding met een levensduur van zo’n tien jaar, zijn we nu bezig met de ontwikkeling van een bermbeton met gebiedseigen materiaal, ook weer zonder toe- of aanvoer van primaire bouwstoffen. Op die manier kunnen we tussen de 700 en 1.000 meter bermbeton per dag realiseren, compleet en kant-en-klaar afgewerkt. Dat is ruim drie keer zoveel als op de traditionele manier.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.