Platform over civiele techniek & infrastructuur
Thema's

Grondstabilisatie voor de wereld van morgen

Foto 3 – Terrastab kopiëren
In opdracht van Van Nieuwpoort Groep heeft Terrastab Nederland in Kampen 31.000 m2 grond mogen verbeteren en vervolgens stabiliseren. Deze werkzaamheden zijn uitgevoerd in drie verschillende fases.

Tekst | Tekst | Chris Elbers Beeld | Terrastab Nederland

23 februari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Met zo’n 20 jaar praktijkervaring, eigen R&D-faciliteiten, een kast boordevol data en een omvangrijke batterij speciaal materieel heeft de Harderwijkse bodemspecialist alles in huis om opdrachtgevers van unieke en duurzame oplossingen te voorzien. Voor wegbermen, dijklichamen, gebouwen en wegen. Maar ook als het gaat om haven- en containerterminals, vliegvelden en windmolenparken.

Van bestaande bermgrond realiseert Terrastab Nederland een gebonden funderingsconstructie die ervoor zorgt dat de weg goed opgesloten blijft tussen de vastliggende grasbetonstenen. De levensduur van een berm neemt hiermee aanzienlijk toe.

Terrastab Nederland heeft als een van de weinige bedrijven in Nederland écht verstand van de materie rondom het stabiliseren en verbeteren van grond. De ruim aanwezige expertise werd door de jaren heen niet alleen verworven in het eigen laboratorium, maar ook via productontwikkeling, uitgevoerd in nauwe samenwerking met verschillende gerenommeerde externe onderzoeksinstituten zoals de TU Delft. “We nemen de verzamelde data en opgedane ervaringen dagelijks mee tijdens onze werkzaamheden”, licht directeur Anton Bunt het benutten van de vergaarde kennis en kunde toe. “Bij de uitvoering daarvan vormen de door de klant gewenste constructieve eigenschappen het uitgangspunt en starten we elke opdracht steevast met een uitgebreid geotechnisch vooronderzoek. Aansluitend gaan we op zoek naar de best passende oplossing.”

Ook bestaande spoorwegen zijn door Terrastab Nederland voorzien van grondstabilisatie om verdere verzakking te voorkomen.

CO2-neutraal bindmiddel

Bij het genereren daarvan zet Terrastab in op een zo hoog mogelijk hergebruik van bestaande materialen, minimale transportbewegingen en een aanzienlijke verlenging van de technische levensduur van de grondslag in kwestie. Op die manier draagt het bedrijf in de volle breedte bij aan een betere, duurzamere wereld. “Op weg naar het beoogde eindresultaat zijn bindmiddelen tijdens het stabilisatieproces de belangrijkste basisingrediënten”, zegt Bunt. “We hebben ze in vele soorten, elk met een unieke samenstelling. In het kader van innovatief en duurzaam ondernemen worden dat er alsmaar meer.” Zo is Terrastab momenteel bezig met de ontwikkeling van EcoStab, een CO2-neutraal en volledig cementloos bindmiddel. Deze vinding, voor 100 procent samengesteld uit natuurlijke reststoffen, maakt het mogelijk om tijdens het opwaarderen van een bestaande grondslag de al aanwezige fundatiematerialen te hergebruiken. “Daardoor bespaar je op de afvoerkosten van materialen en kan de aankoop van steeds schaarsere minerale grondstoffen achterwege blijven”, aldus Bunt. “Andere winstpunten zitten ‘m in de reductie van transportbegingen, minder omgevingsoverlast en een snelle verwerkingstijd. Daarnaast is EcoStab uiterst stevig, kan het op dezelfde manier worden gebruikt als traditionele bindmiddelen en voldoet het aan alle eisen van het Besluit bodemkwaliteit. Last but not least is dit bindmiddel krimparm, waardoor er minder lagen asfalt gelegd hoeven te worden. Voordelen die stuk voor stuk matchen met ons streven om zuinig te zijn op wat we hebben…”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht