Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Grondstabilisatie in het HWBP

Grondstabilisatie in het HWBP

Voor dijken en waterwerken is de grondstabilisatie techniek een oplossing die interessant wordt als er grondverbeteringen, semi-gebonden of constructieve funderingen nodig zijn. Deze drie toepassingen bij waterwerken en dijken kunnen verduurzaamd worden door het inzetten van grondstabilisatie. 

Met grondstabilisatie worden de bestaande materialen ter plekke gebonden en opgewaardeerd tot een gewenste constructiesterkte. Dit kan variabel zijn per project en is op maat te maken. Het hergebruik van het materiaal is mogelijk doordat Terrastab beschikt over een scala aan bindmiddelen, additieven en aangepaste machines voor deze toepassingen. De constructie kan uitgevoerd worden met invloeden van eb en vloed en heeft een minimale milieubelasting. 

100% HERGEBRUIK
Met een eigen laboratorium maakt Terrastab het mogelijk bijna alle bodemmaterialen te kunnen hergebruiken door de inzet van innovatieve additieven. Samen met TU Delft ontwikkelt Terrastab alternatieve bindmiddelen en andere innovaties. Met unieke toevoegingen kunnen we nagenoeg alle (bodem-)materialen hergebruiken als basis voor een grondverbetering of constructieve stabilisatie.

CO2-REDUCTIE
Minder gebruik van primaire bouwstoffen, minder transportbewegingen en een snelle bouwtijd zorgen voor een CO2-reductie. Met materiaal ter plaatse of van andere projecten creëren we nieuwe funderingen en verhardingen waardoor primaire bouwstoffen niet worden gebruikt. Door de behandeling ter plaatse en de snelheid van werken kunnen we een aanzienlijke hoeveelheid CO2-uitstoot besparen.

SNELLE BOUWTIJD
Doordat onze techniek geen afvoer en weinig aanvoer van materiaal kent, kan er vaak snel gebruik gemaakt worden van onze constructie. Het afgraven, afvoeren en opnieuw aanvoeren en verwerken neemt vaak veel tijd in beslag bij civieltechnische bouwwerken. Met de techniek van Terrastab ervaart de omgeving minder overlast.

Zo ook bij de dijkversteviging in Yerseke. De zeedijk aan de Oosterschelde nabij Yerseke diende volgens de veiligheidseisen te worden verbeterd. De dijk bestond over bijna de hele lengte uit (zee)klei met een dusdanig slechte draagkracht dat dit niet meer kon functioneren als funderingsmateriaal voor de zetsteenconstructie. Daarnaast liet deze ziltige klei ook teveel water door waardoor het gevaarlijke situaties op zou kunnen leveren. De traditionele aanpak zou zijn om de ziltige kleilaag van zo’n 28.000m³ te ontgraven en daarvoor in de plaats een laag van 80 cm granulaire hoogovenslakken aan te brengen. Doordat de af te graven klei eerst in depot moest en daarna pas afgevoerd kon worden, bracht dit een te lang tijdsbestek met zich mee. Ook de enorme hoeveelheid transportbewegingen en verwerkingstijd zou een probleem opleveren voor de omgeving.

Terrastab bood de oplossing door het materiaal ter plekke te gebruiken en te stabiliseren tot een draagkrachtige fundering. Zo kon er tijd, CO2, materiaal en geld bespaard worden in het project.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.