Platform over civiele techniek & infrastructuur
Thema's

Grondstabilisatie door heel Nederland

Op Ameland heeft Grondinjectie Nederland met injectietechnieken het zandpakket versteend, zodat strak tegen de aloude korenmolen ‘De Phenix’ een kelderbak uitgegraven kon worden.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Grondinjectie Nederland

16 april 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

En dat alles zonder groot materieel te hoeven inzetten of overlast te veroorzaken op de omgeving. Een gesprek met Torben Kastelein van Grondinjectie Nederland over de vele mogelijkheden.

Grondinjectie Nederland is een vrij jonge organisatie, bestaat sinds 2017, maar heeft een jarenlange voorgeschiedenis. “We deden dit werk al veel langer, weliswaar op kleinere schaal, vanuit het bedrijf van mijn vader”, zegt Kastelein. In 2017 hebben we het besluit genomen om deze divisie af te splitsen van het ‘moederbedrijf’ en als zelfstandige eenheid verder te gaan. Dat werpt zijn vruchten af. Met name in de infrasector is de vraag heel groot naar onze expertise. We zijn dan ook door heel Nederland én België actief op de meest uiteenlopende projecten. Met onze hightech (waterglasinjectie-)apparatuur kunnen we op een uiterst secure en efficiënte wijze heel gedoseerd injecteren.”

De grote kracht van Grondinjectie Nederland is de enorme berg aan kennis en ervaring van grond- en bodeminjectietechnieken.

Van korenmolen tot bouwkuip

Het toepassingsgebied van grond- en bodeminjectietechnieken is zeer uitgebreid. “Zo worden we ingeschakeld voor projecten waarbij we in een bouwkuip een waterremmende laag creëren zodat er minder grondwateronttrekking benodigd is”, legt Kastelein uit. “Niet op alle locaties kun je ongehinderd bemalen. Daarnaast verzorgen we grondstabilisatie en -verbetering van bestaande funderingen en dichten we met onze techniek lekkages in bouwkuipen, zoals damwanden die uit het slot zijn gelopen, maar ook lekkages van bijvoorbeeld parkeergarages. Ook kunnen we met onze techniek een zandpakket ‘verstenen’, zodat het eenvoudig afgegraven kan worden zonder dat de omringende bebouwing er hinder van ondervindt. Dat laatste doen we nu op grote schaal in het land. Een mooi voorbeeld daarvan is de nieuwe kelder die wordt gecreëerd, strak tegen de aloude korenmolen ‘De Phenix’ op Ameland. Ook hier hebben we het zandpakket versteend met onze injectietechnieken. De zandkorrel verklit dan als het ware aan elkaar en wordt een massief geheel. De aannemer kon op die manier de 3 meter diepe kelderbak pal naast de molen zonder problemen uitgraven.”

De grote kracht van Grondinjectie Nederland is volgens Kastelein de enorme berg aan kennis en ervaring van grond- en bodeminjectietechnieken. “De ‘compactheid’ van onze techniek maakt dat we eigenlijk overal wel een oplossing kunnen voorzien met weinig overlast op de omgeving en voor het milieu. We maken uitsluitend gebruik van milieuvriendelijke middelen.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht