Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Grondlegger van de kunststof kolk
BT Nyloplast kolken.

Grondlegger van de kunststof kolk

Als grondlegger van de kunststof kolk én preferred supplier voor de gemeente Katwijk en omstreken werd de BT Nyloplast kolk in het bestek opgenomen van de uitbreiding van de N206 ir. G. Tjalmaweg. De kolk heeft de afgelopen veertig jaar een spectaculaire ontwikkeling doorgemaakt en scoort buitengewoon goed als het gaat om duurzaamheid en circulariteit. Zo wordt het product lokaal in Nederland geproduceerd volgens een uniek procedé.

De 50L onderbak, de grootste in het assortiment van BT Nyloplast.

Voor de gemeente Katwijk leveren wij al sinds jaar en dag onze kolken in verschillende afmetingen, begint Arjan Heijdra van BT Nyloplast. “Omdat er in deze regio over het algemeen veel zand op straat rondwaart, wordt doorgaans gekozen voor de 50 liter kolken met grotere zandvang (dus minder leegmomenten). Dit type stond ook voorgeschreven in het bestek van de nieuwe Tjalmaweg. Aannemer Boskalis heeft bij ons de bestelling geplaatst voor 30 stuks straatkolken en 15 stuks trottoirkolken, beide uitgevoerd met een gietijzeren bovenkop en een standaard cilindrisch stankscherm voor de onderbak.”

Thermomolding

De BT Nyloplast kolk is volgens Heijdra verre van een standaard kolk. “We verkopen deze kolk al veertig jaar heel succesvol. Door ervaringen uit de praktijk en overleg met gemeentes, aannemers en adviesbureaus is de kolk door de jaren heen steeds verder geoptimaliseerd. Dat heeft onder meer geleid tot een stootvaste bodem uit PE, een onderbak van U3-recyclaat in plaats van een massieve wand en een uitgebreid aanbod aan gietijzeren afdekkingen, filtersystemen, vuilcollectors, kogelkoppelingen en zandvangers in verschillende capaciteiten. De kolk wordt geproduceerd uit een standaard buis volgens het Thermomolding procedé, waarbij we de buis verwarmen in een oven en vervolgens met luchtdruk in een mal wordt gevormd. De standaard buis uit U3-recyclaat wordt aangeleverd door ons zusterbedrijf DYKA in Steenwijk. U3 betekent dat de binnen- en buitenkant van de buis bestaat uit virgin materiaal, terwijl de kern is samengesteld uit gerecycled kunststof. Dat maakt dat het product voor 40 procent uit gerecycled materiaal wordt vervaardigd en zo bijdraagt aan het duurzaamheidsaspect.”

BT Nyloplast levert een breed assortiment aan ‘bovenkoppen’.

De BT Nyloplast kolk is licht van gewicht en daarmee eenvoudig te stellen zonder til- of hefgereedschap. “Door ons unieke productieproces kunnen we met weinig meerkosten gehoor geven aan maatwerk aanpassingen. Als een aansluiting bijvoorbeeld 10 millimeter lager is ontworpen, is dat voor ons geen probleem. Weliswaar heeft de uitlaat een standaard vrije hoekverdraaiing van 6 graden, met een kogelkoppeling kunnen we de hoek vergroten naar rondom 15 graden. De BT Nyloplast kolk is dus met recht een uiterst veelzijdig product, dat lokaal wordt geproduceerd op onze locatie in ’s-Gravendeel.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.