Platform over civiele techniek & infrastructuur
Aan de Middellandbaan in Woerden is het houten geluidsscherm vervangen door een duurzaam, circulair en esthetisch zeer fraai Kokowall® geluidsscherm van Kokosystems.

Groene geluidsschermen. Met zeer gunstige LCA en MKI-score

Waar geluidsschermen enerzijds een duidelijke functie hebben (het weren van geluid), moeten ze anderzijds ook nog aan andere eisen en wensen voldoen. Zo willen omwonenden dat het geluidsscherm bij voorkeur zo mooi mogelijk opgaat in de omgeving en kijken (semi)overheidsinstanties met name naar duurzaamheid, circulariteit en de milieu-impact van de toegepaste producten. Kokosystems biedt voor alle partijen een oplossing met het Kokowall® geluidsscherm.

Wij ontzorgen onze klanten door het totaalplaatje te bieden: advies, sloop, plaatsing, aanplanting en zelfs het vervangen van transparante deel van het geluidsscherm pakken we op.

Zeer gunstige (lage) MKI-score

Arjan Kick, projectmanager bij Kokosystems BV: “We hebben er bewust voor gekozen om Tauw de LCA en MKI-waardes van ons geluidsscherm te laten berekenen. Hieruit blijkt dat het Kokowall® geluidsscherm een zeer gunstige LCA en MKI-score heeft.” Volgens Kick komt dat omdat ze de levenscyclus van de toegepaste producten optimaal hebben ingericht. “Hierdoor heeft ons geluidsscherm een minimale milieu-impact, gaat het meer dan 50 jaar mee en is het scherm aan het einde van de levensduur voor 99% recyclebaar. De lage MKI-score maakt het voor onder andere gemeentes ontzettend interessant om toe te passen in projecten.”

Groene en natuurlijke uitstraling

Dat was ook een van de redenen waarom de gemeente Woerden voor de Kokowall® van Kokosystems koos. “Wij hebben het oorspronkelijke houten scherm aan de Middellandbaan in Woerden gesloopt en deze vervangen door een Kokowall® geluidsscherm met een prachtig groen karakter.” Het duurzame scherm, bestaande uit een dubbele rij van gerecyclede kunststof buizen, voorzien van hernieuwbare kokosvezel waar tussen een geluidsisolerende staalplaat is opgesloten, wordt ook volledig aangeplant met klimop. “Hierdoor ontstaat een groene en natuurlijke uitstraling, ideaal voor de omwonenden”, aldus Kick. “Het is algemeen bekend dat groen in hoge mate de kwaliteit van de leefomgeving in de wijk bepaalt én het leidt tot een vergroting van de biodiversiteit.”

Totaalplaatje

Het nieuwe geluidsscherm is 127 meter lang en heeft een hoogte van 210 centimeter. “Zo’n 40 centimeter hoger dan het vorige houten scherm”, zegt Kick. Kokosystems heeft ook de transparante delen van het scherm op het viaduct vervangen over een lengte van 24 meter. “Het was best bijzonder om ook dat viaduct mee te pakken”, zegt Kick en vervolgt: “Uiteraard hebben we er ook voor gezorgd dat de hoogteverschillen over het gehele traject, omdat het omhoog naar het viaduct loopt, netjes zijn opgevangen. We maken altijd alles in eigen beheer en werken nauw samen met partners, zoals voor de transparante schermen. Hierdoor hebben we voor elke situatie een passende, geluidswerende oplossing. Bovendien kunnen we onze opdrachtgevers volledig ontzorgen door het totaalplaatje te bieden: van advies tot engineering en van slopen van het huidige scherm tot plaatsen en aanplanten van het nieuwe scherm.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.