Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Groene alternatieven voor conventionele brandstoffen en smeermiddelen
Het merk Agealube is inmiddels een gerenommeerde naam in de infrasector, niet alleen voor ‘reguliere’ smeermiddelen, maar ook voor ‘groene’

Groene alternatieven voor conventionele brandstoffen en smeermiddelen

De aandacht van grote oliemaatschappijen gaat vooral uit naar het verduurzamen van brandstoffen en smeermiddelen voor alles wat op de weg rijdt. GVG Oliehandel daarentegen, een bedrijf van de derde generatie van de Van Gelderfamilie in de olie, focust zich op het verduurzamen van alle non-road mobile machinery: van kettingzaag tot de grootste shovel. Het familiebedrijf helpt onder meer infra-aannemers om de uitstoot van CO2, stikstof en fijnstof van hun machinepark fors te reduceren.

Focus op het behoud van kwaliteit

GVG Oliehandel is sinds 1990 onafhankelijk Benelux-importeur van Aspen, producent van schone hoogwaardige alkylaatbenzine en is internationaal actief met eigen merken, zoals Agealube. “We zijn in de basis een handelsfirma, maar met onze eigen R&D-afdeling zijn we in staat om duurzame alternatieven te ontwikkelen voor conventionele brandstoffen en smeermiddelen”, zegt Ernst van Gelder die samen met zijn twee broers de derde generatie vormt van GVG Oliehandel. “In het verleden werden groene alternatieven nog afgeschilderd als minderwaardig, en soms ook terecht, maar dat is al vele jaren een gepasseerd station. We merken bovendien een toenemende interesse bij infra-aannemers voor groene alternatieven. Ze willen zich onderscheiden en vooroplopen.”

Onderscheidend is GVG al sinds de eeuwwisseling. “In 2000 hebben we bewust de keuze gemaakt om ons te gaan specialiseren in een nichemarkt door brandstoffen en smeermiddelen te leveren en ontwikkelen voor al het materieel dat buiten de gebaande paden actief is”, zegt Van Gelder. “We zijn van huis uit echte techneuten en weten als geen ander dat juist in deze markt hoge eisen worden gesteld aan de kwaliteit van smeermiddelen en brandstoffen. Het doel van het reduceren van uitstoot van schadelijke stoffen is goed, maar het mag niet ten koste gaan van de kwaliteit. Het ontwikkelen van groene alternatieven vraagt dus behoorlijk wat inspanningen. En dat is nu juist hetgeen waar wij onze voldoening uithalen. We gaan als GVG dan ook net een stapje verder.” 

Ernst van Gelder, directeur van GVG Oliehandel.

Groener, makkelijker, beter.

Het merk Agealube is inmiddels een gerenommeerde naam in de infrasector, niet alleen voor ‘reguliere’ smeermiddelen, maar ook voor ‘groene’ producten. “Typische voorbeelden waar Agealube winst behaalt is op het gebied van vetsmering en hydrauliekolie, smeermiddelen die in de natuur kunnen belanden”, weet Van Gelder. “In samenwerking met vetfabrikanten en laboratoria hebben we duurzame alternatieven ontwikkeld die binnen de voorschriften van de fabrikant vallen. Niet zelden weten we bij onze klanten de range aan benodigde smeermiddelen in te perken door te kijken naar de vraag en de machines. Hierdoor hoeven ze met Agealube bijvoorbeeld maar drie soorten vet in te zetten in plaats van de zes die ze hiervoor steeds moesten gebruiken. Dit scheelt niet alleen in kosten, maar ook in handelingen en druk voor het personeel. En dat allemaal terwijl een groen alternatief wordt gebruikt!” 

Ook bij accu’s valt winst te behalen

Langzaam maar zeker maken we de transitie naar een elektrisch (lees: emissieloos) machinepark. “Er zijn mooie ontwikkelingen op dat gebied, ook bij de kleinere OEM’ers waarmee wij al veelvuldig samen optrekken”, erkent Van Gelder. “Accupakketten hebben slechts een beperkt vermogen. Speciale smeermiddelen die we ontwikkelen en een energiebesparing van 5 tot 10% opleveren, worden dan ineens super interessant, omdat je daarmee misschien geen 8 maar 8,5 uur per dag kunt werken. Het feit dat deze smeermiddelen ook nog eens milieuvriendelijker zijn, zorgt voor een win-win. En zo proberen we voortdurend te anticiperen op ontwikkelingen in de markt.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.