Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Greendays van 1.2.3. Machineverhuur voorzien duidelijk in behoefte

Greendays van 1.2.3. Machineverhuur voorzien duidelijk in behoefte

Dinsdag 19 en woensdag 20 oktober was het druk aan de Dommel 50 in Dronten. Op de vestiging van 1.2.3. Machineverhuur werden namelijk de Greendays gehouden, informatiedagen over de inzet van elektrisch en hybride materieel. Dat alles vanuit een logische gedachte: “Door te huren zet u een eerste stap naar een duurzamer milieu.” Het is ook een stap waarmee op korte én lange termijn geld valt te besparen.

De vraag van klanten naar duurzaam materieel neemt flink toe. Voor 1.2.3. Machineverhuur was en is dat reden om fors te investeren in zowel elektrisch of hybride bouwmaterieel als ook in zuinigere en schonere Stage V machines. Onder het motto “samen bouwen wij aan een duurzame toekomst” neemt het verhuurbedrijf zijn klanten graag mee op reis in de nieuwe duurzame vloot en daarbij behorende mogelijkheden.

Dat meenemen gebeurde letterlijk tijdens de beide Greendays. Door 1.2.3. Machineverhuur werd in samenwerking met zusterondernemingen Inter-Techno (de bekende Bobcat-dealer/importeur) en Gencom (de specialist in portable power) twee dagen lang op praktische wijze getoond en verteld hoe kleine en grote bedrijven nu al op eenvoudige wijze kunnen profiteren van de overstap naar machines die minder of geen uitstoot hebben op de werkplek.

Huren als eerste stap

Omdat materieel met minder of geen uitstoot best nog wel duur is in aanschaf en een beetje onbekend in gebruik, helpt het huren van dergelijk materieel om de eerste kennismaking te vergemakkelijken. Op die manier kunnen aannemers in de bouw- en GWW-sector op een snelle en betaalbare wijze voldoen aan de vraag van een groeiend aantal (lagere) overheden en andere opdrachtgevers. Die eisen steeds vaker de inzet van uitstootarm materieel, want ook zij willen hun steentje bijdragen aan een schoner milieu voor onze kinderen. Iets dat overigens ook in de agrarische sector speelt, vanwege de noodzakelijke stikstofbeperking.

Aangezien veel bedrijven nog geen of weinig ervaring hebben met Zero Emissie materieel dachten 1.2.3. Machineverhuur en Inter-Techno dat het houden van praktische voorlichtingsdagen iedereen een stap verder zou kunnen helpen. Vandaar beide Greendays in Dronten, centraal gelegen en gemakkelijk te bereiken.

In de grote hal was een hele hoek toebedeeld aan het groeiend aantal elektrisch aangedreven machines van Bobcat.

Dat geloof je niet

Bertus Boer is directeur van Inter-Techno en als geen ander bekend met de ins en outs van compact materieel. De noodzaak van omschakeling is volgens hem onmiskenbaar: “Er wordt elke dag nog zoveel brandstof verstookt, dat geloof je gewoon niet.” Gelukkig ziet hij ook dat de top-10 bouwers in ons land er nu druk mee bezig is. Bij de elektrische graafmachines worden al behoorlijke stappen gezet, bij portable power is de overstap gaande en dan zijn er nog alternatieven zoals waterstof en de schonere diesel (HVO en dergelijke), waarvan we niet precies weten hoe belangrijk ze gaan worden.

Bertus benadrukt het belang van samenwerking; met de juiste partners ga je sneller en kom je verder bij de ontwikkeling van alternatieve aandrijvingen die beter zijn voor hert milieu en liefst ook voor de portemonnee. Hij onderschrijft dan ook dat er met name voor materieelverhuurders “een schone taak is weggelegd in het voorlichten en adviseren van de klant.”

Helder in beeld brengen

“Van generatoren tot hoogwerkers en handgereedschappen tot bouwmachines: de innovatie in elektrisch draait overuren. Alle pijlen zijn er op gericht om duurzamer te kunnen werken”, zo constateert adjunct-directeur Jeroen Perin. “Niet alleen het materieel, maar ook de achterliggende m2m (machine to machine – red.) datacommunicatie is erop gericht om zowel de besparing als de reductie van uitstoot helder in beeld te brengen. We beschikken over een assortiment aan volledig elektrisch aangedreven graafmachines, shovels, accu-handgereedschap en batterypacks. Daarnaast beschikken wij over diverse hybride generatoren, die eventueel met windwokkels of zonnepanelen leverbaar zijn.” Een gevleugelde uitspraak in dat opzicht is dan ook: 1.2.3. doet wat de klant wil. 

Allerlei machines te zien

Zowel buiten als binnen in de grote hal stonden machines opgesteld van meerdere fabrikanten. Uiteraard was Bobcat present met elektrische gravers zoals de E10e, E19e en E35e, alsmede de nieuwe knikladers I.28 en I.85 plus roterende verreiker T50.210. Naast enkele trilplaten zagen we van Weycor de AW260 met Stage V motor en een blauwe elektrische Knikmops KM130e. Grote broer KM180e is ook leverbaar via 1.2.3. Machineverhuur. Accumachines waren present van Milwaukee, Stihl en Wacker Neuson en van Genie stond in de hal een Z33 – Z-30/20N te pronken. Buiten stonden van Bobcat nog een E17, E60 en T35.105L met Stage V motor plus een 60 kVA hybride generator met 60 kW lithium accucapaciteit en zonnepanelen.

Ook in de grote hal viel ons oog op verschillende units met zonnepanelen en windwokkels. Het bleken batterypacks en hybride aggregaten te zijn om op een milieuvriendelijke manier stroom te leveren op bouwlocaties en dergelijke. Ze zijn bedoeld als milieuvriendelijk alternatief voor de bekende brandstof verslindende en stank- en geluidsoverlast veroorzakende benzine- en dieselaggregaten. Sommige stroomunits kunnen geheel standalone opereren, andere zijn meer bedoeld als tussenstation in de powergrid.

Gencom toonde praktische voorbeelden van duurzame energieopwekking: links een hybride generator met zonnepanelen en windwokkels, midden een batterypack met zonnepanelen en rechts een relatief schone en stille powerpack met Stage V motor.

Hybride Power Pack

Goed voorbeeld van een eerste stap is een hybride powerpack zoals de 40.40 Lithium. Deze te huren combinatie van een 42 kVA generator met een 34,5 tot 46 kWh lithium-ion accupakket kan machines tot wel 10 uur lang op stille en schone wijze van voeding voorzien (uiteraard is de tijdsduur afhankelijk van een grote of kleine stroomafname). Via een generator is de accu in 2,5 uur weer volledig op te laden. Aangezien de generator gangbare uitgangen heeft (2x 32A en 2x 63A) zijn er diverse machines op aan te sluiten, alsmede een stroomverdeelkast. Alle hybride generatoren en batterypacks zijn voorzien van een aansluiting voor zonnepanelen of windwokkels om het accupakket op peil te houden.

Een zeer interessante ontwikkeling is verder, dat tegenwoordig goed valt te monitoren in hoeverre elektrisch materieel inderdaad de hoeveelheid schadelijke emissie reduceert en of de machines hun beloftes waarmaken als het gaat om bijvoorbeeld batterijduur, vermogen en prestaties.   

Gericht op professionele markt

1.2.3. Machineverhuur maakt samen met Inter-Techno en Gencom deel uit van de Inter-Rent groep. Inter-Techno is importeur van merken als Bobcat en Weycor. Gencom is importeur van Doosan en Trime. 1.2.3. Machineverhuur BV is een dynamisch verhuurbedrijf met twaalf vestigingen verspreid over het gehele land. Het richt zich op de professionele markt en is al bijna 25 jaar actief in het verhuren van machines en materieel voor bouw, infra, GWW, industrie en evenement, in de breedste zin van het woord.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.