Platform over civiele techniek & infrastructuur
Ondergronds Bouwen

Goede workflow evident bij multidisciplinaire bouwgroep

Voor een totaalbedrijf dat werkzaam is in meerdere disciplines bij complexe bouwprojecten en infrastructuurwerken, is een goede workflow van groot belang.

IMG_0346 kopiëren
Het plaatsen van gebogen bochten en controleren van de ligging van de leiding gebeurt allemaal met behulp van GPS.

Tekst | Tekst | Susan Peek Beeld | Denys

24 februari 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Dat weet ook Maurice van Dorst, projectleider bij Denys Engineering & Contracting, onderdeel van de multidisciplinaire Denys Group.

“Als aannemer gespecialiseerd in ondergrondse infra -leidingen voor gas, water, energie, stadverwarming maar ook mobiliteit en andere bouwtechnieken- werk je met veel disciplines in een keten. Om dat te optimaliseren zijn er twee dingen van groot belang.” Van Dorst noemt: “De apparatuur moet altijd werken en een goede workflow zorgt voor een vloeiende samenwerking binnen de complementaire vakgebieden in de keten.”

Bij het project in Limburg is Denys bezig met het uitgraven van een sleuf.

Betrouwbare en nauwkeurige apparatuur

Denys maakt gebruik van betrouwbare en nauwkeurige meetapparatuur. “We werken met de complete roverset van Topcon, bestaande uit de HiPer VR (GNSS-ontvanger), een veldboek FC-6000 en MAGNET Field software.” Barry Engelen Accountmanager Geomatics bij Topcon Positioning Netherlands legt uit waarom deze roverset zo betrouwbaar is. “Onze GNSS-oplossingen zijn doelbewust gebouwd om stilstand te voorkomen. De HiPer VR heeft een compact en robuust ontwerp en is uitgerust met de meest geavanceerde technologie en kan daarmee onder de zwaarste omstandigheden zijn werk doen. Dankzij de Universal Tracking Channels-technologie staat de HiPer VR altijd met alle satellieten in verbinding.” Van Dorst beaamt dat: “Ongeacht de weersomstandigheden, ongeacht de locatie, naast een boom of in the middle of nowhere, we hebben altijd bereik. Het bespaart enorm veel tijd dat je niet telkens extra stappen moet doen of meerdere keren een Total Station op moet zetten. Combineer dat met het krachtige veldboek met de gebruiksvriendelijke Fieldsoftware en je bent zoveel zorgelozer, efficiënter én plezieriger aan het werk.”

De sleufdiepte wordt gecontroleerd met de Topcon HiPer VR.

Goed ontwerp voor optimale samenwerking

Naast goede tools is ook een goed ontwerp cruciaal voor een goede workflow. “Wanneer alle disciplines als schakel binnen het gehele bouwproces werken met accurate en actuele informatie, wordt het werk sneller, nauwkeuriger en efficiënter uitgevoerd.” Van Dorst: “Aan de hand van een ontwerplijn vanuit de opdrachtgever, voeren wij een Klic-aanvraag uit en checken kruisende kabels en leidingen. Daarbij maken we een proefsleuvenplan. Middels inmeten en uitzetten aan de hand van GPS verwerken we de data in het constructieontwerp. Met de uitgewerkte Klic data in het ontwerp worden graafschades voorkomen, wat belangrijk is voor de veiligheid van de mensen die er werken en de omgeving.” Na het uitrijden van de buizen, gaat eerst de lasploeg aan de slag, die gevolgd wordt door de graafploeg. “Het graafwerk wordt met behulp van Topcon-apparatuur nauwkeurig uitgevoerd. Daarna worden de leidingen gelegd en vervolgens wordt het landschap hersteld. Het nauwkeurige ontwerp staat aan de basis van de optimale samenwerking en daarmee voorkom je stilstand in de keten.”

Het vrijgraven van diverse hoogspanningkabels gebeurt met een GPS-graafmachine.

Binnen tijd, budget en volgens specificaties

Engelen: “Digitalisering draagt bij aan een stuk zekerheid, nauwkeurigheid en dus faalkostenreductie. De verbeterde processnelheid zorgt voor een hoger rendement en projecten zijn winstgevender doordat ze op tijd, binnen budget en volgens specificaties worden opgeleverd.” Bij een project in Limburg heeft Denys in opdracht van PPS een 7,5 km lange Nafta leiding verlegd ten behoeve van de verbreding van de A2 tussen Echt en Geleen. “In samenwerking met een onderaannemer zorgde Denys voor het grondverzet, het sleuf graven en de aanvulling van de gelegde leiding. Ook verzorgden wij het laswerk en het leidingleggen in de sleuf. Topcon-tools zijn ingezet bij het inmeten van maaiveld kruisende kabels en leidingen, diverse uitzetwerkzaamheden voor de aanleg van de pijpleiding, het inmeten van de nieuw aangelegde leiding ten behoeve van het as-builtplan en het graven van de sleuven middels GPS. Dankzij de goede workflow is dit optimaal verlopen.” Engelen besluit: “Topcon is altijd bezig met het doorontwikkelen van de workflows, specifiek voor klant en projecten binnen onze MAGNET Field software, om zo het verschil te maken in geo-informatie.”    

Na het leggen van de leiding controleert Maurice van Dorst (Denys) de positie van de leiding.
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%