Platform over civiele techniek & infrastructuur
Goede samenwerking en doorlopende optimalisaties sleutel tot succes
ArcelorMittal Projects stond in voor de levering van maar liefst 35.000 ton stalen damwand, 25.000 ton spiraal-gelaste stalen buispalen en heeft 42 kilometer aan sloten gelast.

Goede samenwerking en doorlopende optimalisaties sleutel tot succes

Door al vanaf de tender mee te denken met het ontwerp, wist de producent samen met bouwconsortium BAAK aanzienlijke optimalisaties in de funderingsconstructies te behalen. De Blankenburgverbinding is tevens het eerste project in Nederland dat is uitgevoerd met een nieuw type slotvulling om de waterdichtheid van de kuip op grote diepte te garanderen.

ArcelorMittal Projects heeft in de tenderfase in nauw overleg met het bouwconsortium het funderingsontwerp herbekeken en gezocht naar optimalisaties. “Het initiële ontwerp ging bijvoorbeeld voor de diepste bouwputten uit van langsnaadgelaste buispalen wegens de vereiste wanddikte van 33 millimeter”, zegt Roel Bijlard, Technisch Sales Engineer. “Dat ontwerp is uiteindelijk omgezet naar buizen met een spiraalgelaste naad. Een uitdaging, aangezien warmgewalste stalen coils, die gebruikt worden voor de productie van spiraalnaad gelaste buispalen doorgaans tot 25,4 millimeter dikte worden geproduceerd. Onze coilfabriek in Bremen is echter de enige fabriek ter wereld die coils tot 28 millimeter dikte kan produceren in staalkwaliteit X70. Die combinatie bracht de gewenste oplossing en maakte dat we zowel op gewicht als op prijs konden optimaliseren in het project.”

Gepatenteerde slotvullingen

De bouwputten waarin de Hollandtunnel en vooral de Maasdeltatunnel worden gebouwd, hebben een forse diepte. “Damwandsloten zijn redelijk goed waterdicht, maar bij ontgravingen van 10 tot wel 28 meter onder het maaiveld, zoals hier bij de Blankenburgverbinding, komt er flink wat waterdruk op te staan”, weet Bijlard. “Het toepassen van slotvullingen zorgt voor een waterdichte kuip en een veilige situatie, en is zeker in dit geval een economischer alternatief voor het dichtlassen van de heisloten. Tot een diepte van 10 meter onder het maaiveld volstaan de Beltan-slotvullingen. De sloten in de ondiepere delen zijn uitgevoerd met dit op bitumen gebaseerde product, in totaal is er voor zo’n 85 kilometer aan Beltan aangebracht. De sloten in de diep gelegen delen van de Maasdeltatunnel daarentegen zijn voorzien van ons gepatenteerde Akila Sealing System. Het is een milieuvriendelijk en hoogwaardig afdichtingssysteem voor stalen damwanden en gebaseerd op drie afdichtende ‘strips’ gemaakt van silaan-gemodificeerde polymeren (MS-polymeren). Hoe meer waterstandsverschil, hoe groter de druk op het slot, hoe beter het slot afdicht.”

ArcelorMittal Projects levert complete en op maat gemaakte stalen funderingsoplossingen wereldwijd.

Risico’s vermijden

De warmgewalste damwanden van ArcelorMittal worden vervaardigd uit staalschroot. “We onttrekken geen primaire grondstoffen zoals ijzererts meer uit het milieu en zijn de enige producent ter wereld met een EPD gevalideerd voor de Nederlandse markt”, vervolgt Bijlard. De damwanden die zijn toegepast op de Blankenburgverbinding zijn in de fabriek van ArcelorMittal in Luxemburg geproduceerd en daar tevens voorzien van het Akila Sealing System. “De damwanden zijn in 2018 geproduceerd, getransporteerd naar een tijdelijke opslaglocatie in Nederland en vanaf hier gefaseerd uitgeleverd. Dit nam voor BAAK het risico op prijsfluctuatie weg. De buispalen daarentegen zijn wel op afroep geproduceerd en deels verscheept en deels per as vervoerd naar de projectlocatie. Vanwege de grote aantallen, hebben we fulltime twee projectmanagers aangesteld om de levering in goede banen te leiden. Tot slot zijn er ook slotgeleiders toegepast om de kans te verkleinen dat een damwand uit het slot loopt. Om na installatie te controleren dat de damwanden inderdaad niet uit het slot zijn gelopen, zijn er Dixeran-slotverklikkers op de buizen geïnstalleerd. We hebben dus niet alleen de producten geleverd, maar ook meegedacht in het ontwerp en de uitvoering. Ook voor ons een prachtige klus”, besluit Bijlard.

ArcelorMittal Projects levert complete en op maat gemaakte stalen funderingsoplossingen wereldwijd. Eigen productiefaciliteiten en voorraden stellen het bedrijf in staan om flexibel te werk te gaan en gemakkelijk te voldoen aan de behoeften van elk project.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.