Vooralsnog is staal hierin het meest toegepaste materiaal, maar er zijn alternatieven, waaronder glasvezelwapening. Waarom je hiervoor zou moeten kiezen en wat de voordelen zijn, legt Dhr. Verhagen uit, directeur van Repra, exclusief distributeur van Armastek glasvezelwapening in Europa.
“Glasvezelwapening is momenteel één van de meest vooruitstrevende materialen voor in de bouw over heel de wereld”, zegt Verhagen. “De populariteit wordt verklaard door het feit dat glasvezelwapening veel voordelen heeft in vergelijking met staalwapening. Staal is onderhevig aan roest. Vooral daar waar men niet voldoende dekking heeft, krijgen vocht maar bijvoorbeeld ook zouten de kans om bij het staal te komen en dat leidt dan weer tot corrosie. Maar niet alleen onvoldoende dekking kan een oorzaak zijn, ook tekortkomingen in de uitvoering of het niet gebruiken van de juiste afstandhouders waardoor de wapening te dicht aan de buitenzijden geraakt, kan leiden tot een versnelde corrosie van de wapening. Glasvezelwapening kan niet roesten, is veel lichter dan staal en heeft een hogere treksterkte.”
Naast alle voordelen zijn de kosten natuurlijk ook heel belangrijk. “Architecten en bouwers kiezen daarom zorgvuldig hun materialen”, vervolgt Verhagen. “Goed doordachte constructies kunnen leiden tot mooie en efficiënte gebouwen. Hiervoor wordt ook gekeken naar mogelijkheden met bepaalde bouwmaterialen, waaronder de wapening. Door het gebruik van glasvezelwapening kan men in sommige situaties volstaan met een kleinere diameter wapening. Maar ook met minder dekking en dus minder beton. Minder beton is kostenbesparend maar ook de uithardingstijd neemt aanzienlijk af. Door gewicht besparing kan men ook in kraankosten besparen.” Al deze voordelen leiden tot populariteit van het product onder professionele aannemers, maar Verhagen merkt op dat het best een uitdaging is om de soms zo conservatieve bouwwereld te overtuigen van een nieuw product. “Men is al decennialang gewend een bepaald product op een bepaalde manier te gebruiken, dus is het belangrijk dat de voordelen en eigenschappen van glasvezelwapening duidelijk zijn én dat deze ook aantoonbaar onderbouwd zijn.”
“Omdat er voor glasvezelwapening nog geen NEN-norm is, wordt er momenteel druk gewerkt om de ETA (European Technical Assesment) af te ronden. Hieruit zal dan de EAD uit voortkomen. Daarna kunnen we een vrijwillig CE aanvragen.” Verhagen licht toe: “CE-markering op basis van de ETA stelt Repra bv in staat de producten vrij op de gehele Europese interne markt op de markt te brengen en geeft ons de mogelijkheid om Europees te gaan met niet-standaard producten of innovatieve productkenmerken. Ook zijn we bezig met het MRPI-certificaat (Milieu Relevante Product Informatie); gebaseerd op de levenscyclusanalyse (LCA) waarin de milieu-impact van bouwproducten van winning tot afdanking wordt geanalyseerd. Die kan gebruikt worden voor berekeningen in het kader van de CO2-prestatieladder en MKI, wat in sommige bestekken al een vereiste is. Met die certificaten zeggen we niet alleen waar ons product voor staat, maar kunnen we het ook aantonen.”
Per 1 mei is de bedrijfsnaam van Armastek Benelux B.V. overgegaan in de nieuwe bedrijfsnaam Repra B.V. “Wij hebben voor deze naamswijziging gekozen vanwege de uitbreiding van onze producten en gezien het feit dat we niet alleen in de Benelux, maar in geheel Europa leveren. Repra is een afkorting van het Latijnse woord Rebus Praesidium, wat verwijst naar ‘beton wapening’.”
Repra levert niet alleen de Armastek glasvezelstaven en -netten, maar ook deuvels en koppelstaven voor de wegenbouw en sinds kort ook afstandhouders.