Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
GIS-applicaties leggen verbanden bloot die voorheen letterlijk onzichtbaar waren
Met de GIS-applicatie kan eenvoudig worden uitgezocht welke locaties vanaf de vlag binnen een kwartier bereikbaar zijn.

GIS-applicaties leggen verbanden bloot die voorheen letterlijk onzichtbaar waren

Privacygevoelige informatie moet steeds zorgvuldiger worden bewaakt. Dit geeft organisaties die veel persoonlijke informatie beheren een grote verantwoordelijkheid. Iedereen denkt dan meteen aan ziekenhuizen en belastingdiensten, maar het geldt ook voor warmteleveranciers en woningcorporaties. GIS-applicaties blijken dan een uitstekende privacybescherming te bieden en bovendien waardevolle informatie te verschaffen over het relatiebestand.

Een specialist op het gebied van GIS-applicaties is SmallToGo. Eigenaar en senior-consultant Danny van Hooren is al sinds 1996 actief in de ontwikkeling en toepassing van GIS-Systemen. “We hebben het dan over Geografische Informatie Systemen”, vertelt Van Hooren. “Bedrijven die landelijk opereren en in het bezit zijn van een GIS-systeem, zien bijvoorbeeld met een druk op de knop waar deze relaties in het land gevestigd zijn.” Hoe eenvoudig dit ook klinkt, dit beeld kan belangrijke informatie geven. Zo kan een woningcorporatie met een GIS-systeem inzichtelijk maken wanneer de woningen aan onderhoud toe zijn en welke klachten er per regio worden gemeld.

Dit plaatje geeft voor verschillende gebieden een overzicht met bijvoorbeeld de hoeveelheid gebruikte materialen per gebied.

Eenvoudige en complexe oplossingen

De naam SmallToGo staat voor ‘Smallworld To Google’, waarmee eigenaar Danny van Hooren wil aangeven dat hij op het gebied van GIS-applicaties heel eenvoudige en zéér complexe oplossingen biedt. “Onze laatste applicatie is onderscheidend en laagdrempelig en kan zowel op Windows als op Android worden uitgerold. Deze applicatie is er in een full version en een gratis lite version. Beide versies worden in 2021 gelanceerd, eerst op Windows, daarna op Android.”

Desktopapplicatie

Bijzonder aan de nieuwe GIS-applicaties is de onafhankelijkheid van het web. Waar veel applicaties het web nodig hebben om te kunnen functioneren en altijd worden benaderd via een browser, wordt er bij een desktopapplicatie zoals GIS werkelijk iets op de PC of laptop geïnstalleerd. Het voordeel is dat de webapplicatie vanaf elke PC benaderbaar is, maar het nadeel – of liever gezegd de bedreiging – is dat het systeem gehackt kan worden, waardoor gevoelige informatie op straat komt te liggen. Van Hooren: “Bij een desktopapplicatie is dit lastiger doordat steeds vaker met een tweetraps autorisatie wordt gewerkt.” 

De GIS-applicatie geeft aan in welke concentratie een gegeven zich voordoet in een gebied.

Volwassen en gebruiksvriendelijk

GIS-applicaties bieden unieke mogelijkheden voor warmteleveranciers. Zij bieden handige functies zoals het vinden van de buitendienstmedewerker die het snelst inzetbaar is. De applicatie maakt dan een reistijdberekening vanaf de locatie waar een probleem optreedt, waardoor een probleem snel kan worden aangepakt. “De ontwikkeling van dit product loopt al vanaf 2015”, vertelt Van Hooren. “Het is nu een volwassen product, uitgevoerd in het Engels en in het Nederlands en eenvoudig om te zetten in een andere taal.” 

Een duidelijke doelgroep

GIS-applicaties zijn breed inzetbaar, zoveel is duidelijk. Ze bieden grootse mogelijkheden voor scheepvaartbedrijven, makelaars, telecombedrijven en verzekeringsbedrijven. GIS kan 3D-laseropnames in straten visualiseren en de koppeling tot stand brengen tussen 2D- en 3D-systemen. Toch kiest SmallToGo voor een smalle doelgroep, kleine energiebedrijven en woningcorporaties. Met de STGViewer-applicatie krijgen woningcorporaties hun woningvoorraad in beeld, daarvan is Van Hooren overtuigd. 

“Door de informatiesystemen van verschillende afdelingen te koppelen en die geografisch weer te geven worden verbanden duidelijk die letterlijk onzichtbaar waren. Achterstallig onderhoud, energielabels, werkplekken van medewerkers, altijd wordt de samenhang
duidelijk.” Van Hooren begrijpt dat het voor veel mensen nieuwe informatie is. “Maar we doen niets liever dan langskomen of een
videoconferentie opzetten om de mogelijkheden te bespreken.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.