Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
GIS als basis voor ontwerp
Data gevisualiseerd.

GIS als basis voor ontwerp

In de bouw is locatie het leidend uitgangspunt, duidelijke kaarten zijn daarom onmisbaar. Zij verbinden mensen en maken efficiënte samenwerking mogelijk. Als marktleider in GIS vindt Esri het belangrijk dat organisaties het verschil kunnen maken, door het inzicht dat kaarten en geografische analyses bieden.

ArcGIS wordt gebruikt voor vele grote projecten.

ArcGIS is het geografisch informatiesysteem (GIS) van Esri. Sinds het ontstaan in 1969 is GIS continu ontwikkeld, onder meer door de bijna 200 medewerkers in Nederland. Business developer Frank de Zoeten: “Onze klanten op het gebied van GWW zijn bijvoorbeeld Rijkswaterstaat, of de provincie, maar ook waterschappen, spoorbedrijven, havenbedrijven, aannemers, ingenieurs, en nutsbedrijven.” ArcGIS wordt momenteel bijvoorbeeld gebruikt door de Groene Boog bij de aanleg van de A16/A13 in Rotterdam, maar ook bij de verbreding van de afsluitdijk door BAM en een project als de dijkversterking van de Stadsdijken in Zwolle, door Dijkzone Alliantie Zwolle.

De Zoeten legt uit dat ArcGIS niet alleen voor zulke grote projecten gebruikt wordt, maar ook voor bijvoorbeeld het onderhoud van wegen. “Aannemers en onderaannemers gebruiken dan vaak onze mobiele ArcGIS-oplossingen. Om een deel van de weg te beheren kunnen zij dan de huidige situatie zien, plannen wanneer onderhoud nodig is, werk uitzetten en de nieuwe situatie eenvoudig updaten in het systeem.” 

Ontwerp in ArcGIS.

Verzamelen en visualiseren

ArcGIS verzamelt en visualiseert veel verschillende data. De Zoeten: “Er is ontzettend veel informatie beschikbaar in databronnen, zoals de Basisregistratie Ondergrond (BRO) of Grootschalige Topografie (BGT). Zo is bij wegenbouw elk paaltje vastgelegd.” Er zijn natuurlijk ook de kabels, leidingen, waterbergingen, grondsoorten, bomen, wegen en meer.” ArcGIS-gebruikers kunnen deze informatie ook combineren met andere datasets en een ‘digital twin’ maken van de werkelijke omgeving. Portalen kunnen worden gekoppeld zodat informatie deelbaar is met andere opdrachtgevers.

Esri streeft ernaar om GIS als basis aan te bieden voor bouwplannen. “Tot nu toe bouwden gebruikers een dergelijke oplossing als maatwerk, maar nu is dit een product geworden. We hebben in samenwerking met Autodesk gewerkt aan een integratie met hun ontwerpsoftware, dit heeft geleid tot ArcGIS GeoBIM. Hiermee kunnen we ontwerpmodellen en GIS nog beter integreren in een ontwerpomgeving.” Esri gaat de komende maanden met ArcGIS GeoBIM de markt op. “De interesse van aannemers is al erg groot, omdat de software de communicatie en samenwerking met anderen vereenvoudigt en efficiënter maakt.”

Een professional aan de slag met ArcGIS.

De Zoeten legt uit dat de ambitie van Esri is dat organisaties zichzelf slimmer kunnen maken met geo-informatie en ArcGIS. “We zorgen ervoor dat via ArcGIS onder meer toegang is tot veel open data. Ook eigen informatie of data van een andere leverancier kunnen worden toegevoegd.” Om nog beter aan te sluiten bij de wensen van hun klanten, organiseert Esri regelmatig innovatiesprints. “Een vraagstuk uit de markt, waar geen kant en klare oplossing voor is, wordt dan in een week tijd door Stakeholders besproken. Onlangs ging dit over het Hoogwaterbeschermingsprogramma. Leerpunten hierbij waren dat informatie beter en sneller gedeeld kan worden. Waterschappen werken ook nog veel in 2D, hier is winst te behalen.” Een week als deze kan leiden tot het inzicht in hoe ArcGIS als standaard-oplossing kan ingezet worden binnen bestaande processen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Kijk dan op esri.nl/aec.      

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.