Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Gietijzer behoudt haar eigenschappen, ook na recycling
Nodulair gietijzer, oneindig recyclebaar met behoud van de oorspronkelijke eigenschappen.

Gietijzer behoudt haar eigenschappen, ook na recycling

De eerste drinkwaterleiding is in 1853 aangelegd in gietijzer en is na 164 jaar vervangen door wederom gietijzer, van Saint-Gobain PAM. Gietijzer scoort hoge ogen op het gebied van duurzaamheid, sterkte en total cost of investment en behoort daarmee tot de top van circulaire producten in de GWW.

Saint-Gobain PAM behoort tot de multinationals in nodulair gietijzeren buizen. In Nederland timmert dochterbedrijf Saint-Gobain PAM Nederland aan de weg. Vanuit Almere brengt zij de gietijzeren buizen onder de aandacht, geschikt voor het transport van alle soorten water, drinkwater, afvalwater en bluswater.

Prachtige eigenschappen

“Nodulair gietijzer is oersterk, taai en flexibel”, steekt Edwin Porssius van Saint-Gobain PAM, van wal. En eenmaal op gang volgt er nog een flinke reeks van andere prachtige eigenschappen. “Het is vervaardigd van ijzererts, een natuurlijk materiaal dat oneindig recyclebaar is. Metalen worden immers al eeuwenlang hergebruikt. Mocht een buis overbodig worden, dan kan deze worden gesmolten en omgevormd tot een nieuwe buis met exact dezelfde ringstijfheid en flexibiliteit. Nodulair gietijzer behoudt – ook na recycling – al haar oorspronkelijke eigenschappen. Dit is natuurlijk een ijzersterk verhaal.” 

Kortetermijnvisie

Toch kiezen grote Nederlandse opdrachtgevers nog niet altijd voor nodulair gietijzer als oplossing. “Het getuigt wel een beetje van een kortetermijnvisie als gietijzer weggelaten wordt als optie in het keuzeproces. Gietijzer gaat namelijk meer dan honderd jaar mee”, vertelt Porssius hierover. “Dat maakt gietijzer geweldig duurzaam. Het is dan ook een product dat sterk en deugdelijk is waar je decennialang geen omkijken naar hebt. Er zou meer aandacht voor mogen komen, omdat in veel gevallen nodulair gietijzer een heel goed, soms zelfs beter, alternatief is voor kunststof.”  

Nieuw in nodulair gietijzer

“Het voorkomen van lekkages staat hoog op de agenda van onze klanten. Door onze klanten te voorzien van nieuwe leidingen in circulair nodulair gietijzer dragen wij bij aan de duurzame energietransitie. Bovendien is gietijzer als reststroom zeer waardevol. Zo helpen we onze klanten om afvalstromen te verminderen”, legt Porssius uit. Saint-Gobain PAM staat voor verduurzaming van de ondergronds infrastructuur met nodulair gietijzer.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.