Gewapende spuitbitumen
01:59
03-03-2017

Gewapende spuitbitumen

Sinds eind vorig jaar is Nederland een wegenbouwer rijker. Het van oorsprong Belgische Hoogmartens heeft namelijk een vestiging in Nederland geopend. Hoogmartens onderscheidt zich met een voor de Benelux unieke methodiek; gewapende spuitbitumen. Frank Philips en Jo Dassen, beide verantwoordelijk voor de Nederlandse vestiging in Maasbree, lichten het unieke concept graag toe.

Hoogmartens is een gevestigde naam in België met meer dan vijftig jaar ervaring. Als onderaannemer voor asfalt gerelateerde werkzaamheden was Hoogmartens regelmatig in Nederland actief. “Vooral de laatste jaren zagen we de activiteiten flink groeien,” zegt Frank Philips. “Daartoe is besloten om een vestiging in Maasbree te openen, niet in de laatste plaats door de aantrekkende markt van de bouw en wegenbouw. Bovendien zien ook Nederlandse opdrachtgevers steeds meer de voordelen in van ons unieke product van gewapende spuitbitumen.”

Gewapende spuitbitumen
“Gewapende spuitbitumen wordt door één machine aangebracht en bestaat uit twee lagen bitumen met tussenin een gewapende glasvezel,” legt Jo Dassen uit. “Het is een Franse ontwikkeling op een conventionele spuitauto die wij twee jaar geleden hebben ‘geadopteerd’. Aan de voorzijde van de machine bevindt zich een spuitbalk die 1 kilogram bitumen per m² aanbrengt. In de tweede gang wordt onder vacuüm glasvezel versnipperd aangebracht, zo’n 80 gram per m². Vervolgens wordt opnieuw een laag bitumen aangebracht, ook weer 1 kilogram per m². Tot slot wordt de laag afgewerkt met een steenslag of toplaag.” De gewapende spuitbitumen kan perfect gebruikt worden als gewapende slijtlaag, maar ook als scheurremmende maatregel onder een nieuwe asfaltlaag, zegt Frank Philips. “Deze techniek bespaart zo’n 80% op de freeswerkzaamheden. Bij een versleten wegdek kan de craquelé toplaag voor een groot deel blijven zitten, de vezel valt er tussenin.”

Gewapende spuitbitumen

Levensverlenging
Hoogmartens heeft al diverse projecten in Nederland met deze techniek uitgevoerd. Jo Dassen: “Vorig jaar hebben we in de gemeente Leudal en de gemeente Maasgouw wegvakken met gewapende spuitbitumen opgewaardeerd. Inmiddels liggen er aanvragen van diverse gemeenten. Logisch, want de techniek is aanzienlijk efficiënter dan de traditionele manier van herstel die duurder en bewerkelijker is in aanbrengen.” “Gewapende spuitbitumen bieden soelaas bij buitenwegen die nog redelijk in profiel liggen, maar waarvan het asfalt op is, rafelingen of scheuren vertonen,” vult Frank Philips aan. “Na een ‘onderhoudsbeurt’ kunnen we afhankelijk van de toestand van de weg een levensverlenging tot een jaar of tien garanderen. Na die periode is het mogelijk opnieuw onderhoud plegen met gewapende spuitbitumen. Het is immers vergelijkbaar met het aanbrengen van een nieuwe slijtlaag.”

Kantopsluiting
Uit milieuoogpunt is de techniek van gewapende spuitbitumen ook stukken vriendelijker. Jo Dassen: “Er wordt aanzienlijk op CO2-uitstoot bespaard, omdat de lagen in één werkgang worden aangebracht. Bovendien is er geen freesafval dat afgevoerd moet worden.” Hoogmartens heeft dan ook hoge verwachtingen van deze techniek in Nederland. “We willen binnen nu en vijf jaar onze activiteiten verdubbelen en een serieuze speler worden in Nederland. Niet alleen als onderaannemer, maar ook voor overheidsinstanties,” zegt Frank Philips. Het aanbrengen van gewapende spuitbitumen is slechts een onderdeel van de specialiteiten van Hoogmartens. “We zijn een allround wegenbouwer en gespecialiseerd in (het onderhoud van) asfaltverhardingen,” benadrukt Jo Dassen. “Zo hebben we – in combinatie met ons zusterbedrijf, gespecialiseerd in freeswerkzaamheden – nog een uniek concept geïntroduceerd: kantopsluiting of bermverharding. We zien met name in Noord Limburg dat veel buitenwegen door landbouwverkeer aan de buitenzijde kapot worden gereden. Dat herstellen we door de zijkant van de weg in cunet te frezen om er vervolgens een lijnvormig betonelement in te gieten. Door voortdurend te investeren in medewerkers, innovatieve technieken en machines bouwen we gretig aan de weg naar de toekomst,” besluit Jo Dassen.

Gewapende spuitbitumen

Tekst: Roel van Gils   Beeld: Hoogmartens

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom civiele techniek & infrastructuur

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

GROND/WEG/WATERBOUW partners

mobiele kraanbandenComplete bouwplaatsinrichter