Platform over civiele techniek & infrastructuur
Bruggen & Tunnels

Gewapende elastomeeropleggingen

Om vervorming ten gevolge van de voorspanning en/of klimatologische omstandigheden te kunnen opvangen, worden de steunpunten voorzien van staalgewapende elastomeer opleggingen van de firma Konstrukom.

IMG_8526
Om vervorming ten gevolge van de voorspanning en/of klimatologische omstandigheden te kunnen opvangen, worden de steunpunten voorzien van staalgewapende elastomeer opleggingen.

Tekst | Roel van Gils Beeld | Konstrukom

10 december 2020 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Een aantal brugdekken van de kunstwerken van de Blankenburgverbinding wordt verhoogd gebouwd op een ondersteuningsconstructie. Om vervorming ten gevolge van de voorspanning en/of klimatologische omstandigheden te kunnen opvangen, worden de steunpunten voorzien van staalgewapende elastomeer opleggingen van de firma Konstrukom.

“Een elastomeer oplegging is als het ware een sandwichconstructie van rubber en staal”, legt Jan Schoonbeek van Konstrukom uit. “Voor de Blankenburgverbinding is de oplegging opgebouwd uit vijf lagen van 12 millimeter natuurrubber en zes lagen van 4 millimeter dik staal. De oplegging is volledig ‘ingepakt’ met een polychloropreen omhulling met een dikte van 2,5 millimeter aan de boven- en onderzijde en 7,5 millimeter aan de vier zijkanten. De totale afmetingen van de elastomeeropleggingen bedraagt 600 bij 380 bij 89 millimeter.”

Het voordeel van een elastomeer oplegging is volgens Schoonbeek het onderhoudsvrije karakter. “Er bevindt zich in het geval van een type B oplegging geen staal aan de buitenzijde. Dat maakt dat we een levensduur van wel vijftig tot honderd jaar kunnen verwachten. De opleggingen zijn overigens speciaal voor de Blankenburgverbinding geproduceerd. Dat geldt overigens voor alle opleggingen. Het is geen standaard product. Alles wordt op maat gemaakt door onze leverancier in Spanje op basis van de door ons aangeleverde berekening en/of tekeningen. In dit geval is de berekening overigens verzorgd door CT deBoer, verantwoordelijk voor de ondersteuningsconstructie.”

Konstrukom levert een breed assortiment aan opleggingen, van ongewapend tot de meest ‘luxe’ bolsegmentopleggingen, die rechtstreeks worden geïmporteerd vanuit onder andere Spanje bij een van de meest toonaangevende producenten op het gebied van rubberproducten. Daarnaast levert Konstrukom diverse technische kunststoffen als bijvoorbeeld koudebrugonderbrekingen.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%