Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Gewapende elastomeeropleggingen
Om vervorming ten gevolge van de voorspanning en/of klimatologische omstandigheden te kunnen opvangen, worden de steunpunten voorzien van staalgewapende elastomeer opleggingen.

Gewapende elastomeeropleggingen

Een aantal brugdekken van de kunstwerken van de Blankenburgverbinding wordt verhoogd gebouwd op een ondersteuningsconstructie. Om vervorming ten gevolge van de voorspanning en/of klimatologische omstandigheden te kunnen opvangen, worden de steunpunten voorzien van staalgewapende elastomeer opleggingen van de firma Konstrukom.

“Een elastomeer oplegging is als het ware een sandwichconstructie van rubber en staal”, legt Jan Schoonbeek van Konstrukom uit. “Voor de Blankenburgverbinding is de oplegging opgebouwd uit vijf lagen van 12 millimeter natuurrubber en zes lagen van 4 millimeter dik staal. De oplegging is volledig ‘ingepakt’ met een polychloropreen omhulling met een dikte van 2,5 millimeter aan de boven- en onderzijde en 7,5 millimeter aan de vier zijkanten. De totale afmetingen van de elastomeeropleggingen bedraagt 600 bij 380 bij 89 millimeter.”

Het voordeel van een elastomeer oplegging is volgens Schoonbeek het onderhoudsvrije karakter. “Er bevindt zich in het geval van een type B oplegging geen staal aan de buitenzijde. Dat maakt dat we een levensduur van wel vijftig tot honderd jaar kunnen verwachten. De opleggingen zijn overigens speciaal voor de Blankenburgverbinding geproduceerd. Dat geldt overigens voor alle opleggingen. Het is geen standaard product. Alles wordt op maat gemaakt door onze leverancier in Spanje op basis van de door ons aangeleverde berekening en/of tekeningen. In dit geval is de berekening overigens verzorgd door CT deBoer, verantwoordelijk voor de ondersteuningsconstructie.”

Konstrukom levert een breed assortiment aan opleggingen, van ongewapend tot de meest ‘luxe’ bolsegmentopleggingen, die rechtstreeks worden geïmporteerd vanuit onder andere Spanje bij een van de meest toonaangevende producenten op het gebied van rubberproducten. Daarnaast levert Konstrukom diverse technische kunststoffen als bijvoorbeeld koudebrugonderbrekingen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.