Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

‘Gerecyclde’ Gevlebrug bereikt vandaag eindbestemming

Vandaag begint de laatste fase van een, letterlijk, fraai staaltje hergebruik. De uit 1930 stammende Gevlebrug is gisteren van restauratielocatie...

gevlebrug-2

18 november 2019 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Vandaag begint de laatste fase van een, letterlijk, fraai staaltje hergebruik. De uit 1930 stammende Gevlebrug is gisteren van restauratielocatie Damen Shiprepair Amsterdam naar de overzijde van het IJ gevaren om vandaag op de definitieve locatie geplaatst te kunnen worden.

De hefbrug deed tot 2002 dienst ten oosten van het Centraal Station, maar kon de trams naar IJburg niet dragen en moest daarom vervangen worden. Vervolgens werd de brug een tijd lang ingezet op het Noorderhoofd, een gebied in de Haven van Amsterdam. Na een grondige renovatie krijgt de karakteristieke brug nu een nieuwe bestemming als één van de ontsluitingswegen van de nieuwe Amsterdamse wijk Houthavens.

Ruimte

De restauratie is uitgevoerd door Niron Staal Amsterdam BV en Fa. Evenboer in opdracht van Gebr. Beentjes Grond-, Weg- en Waterbouw en heeft plaatsgevonden in één van de vier droogdokken van Damen Shiprepair Amsterdam. “Top dat we in Amsterdam nog relatief dicht bij het centrum ruimte hebben om dit soort grote werken uit te kunnen voeren”, aldus Tjeerd Schulting, directeur Niron Staal en Damen Shiprepair Amsterdam.

Droogdok

Terwijl de Fa. Evenboer de bestaande brug heeft gerestaureerd in het droogdok, heeft Niron Staal in haar fabricagehal drie nieuwe brugdekken gefabriceerd, waarvan één rijdek van 6 meter breed en 28 meter lang en twee voetgangersdekken van ruim 3 meter breed en 28 meter lang. Na voltooiing is de oude brug –  vernoemd naar de Zweedse Oostzeehaven Gävle, die vroeger belangrijk was voor de houthandel met Amsterdam – naar de fabricagehal getransporteerd en zijn de dekken op de bestaande brug gemonteerd.

Modulaire trailers

Afgelopen donderdag is de geheel geassembleerde brug vanuit de fabricagehal van Niron Staal naar de load-out kade van Damen Shiprepair Amsterdam gereden door middel van een bijzonder transport met zelf aangedreven modulaire trailers. Hier is de brug op een ponton geplaatst en naar de overzijde van het IJ gevaren. Gisteren is de brug bij de locatie Houthavens aan land gereden, waarna deze vandaag door middel van diezelfde modulaire trailers op positie zal worden gebracht.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%