Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘Gerecyclde’ Gevlebrug bereikt vandaag eindbestemming

‘Gerecyclde’ Gevlebrug bereikt vandaag eindbestemming

Vandaag begint de laatste fase van een, letterlijk, fraai staaltje hergebruik. De uit 1930 stammende Gevlebrug is gisteren van restauratielocatie Damen Shiprepair Amsterdam naar de overzijde van het IJ gevaren om vandaag op de definitieve locatie geplaatst te kunnen worden.

De hefbrug deed tot 2002 dienst ten oosten van het Centraal Station, maar kon de trams naar IJburg niet dragen en moest daarom vervangen worden. Vervolgens werd de brug een tijd lang ingezet op het Noorderhoofd, een gebied in de Haven van Amsterdam. Na een grondige renovatie krijgt de karakteristieke brug nu een nieuwe bestemming als één van de ontsluitingswegen van de nieuwe Amsterdamse wijk Houthavens.

Ruimte

De restauratie is uitgevoerd door Niron Staal Amsterdam BV en Fa. Evenboer in opdracht van Gebr. Beentjes Grond-, Weg- en Waterbouw en heeft plaatsgevonden in één van de vier droogdokken van Damen Shiprepair Amsterdam. “Top dat we in Amsterdam nog relatief dicht bij het centrum ruimte hebben om dit soort grote werken uit te kunnen voeren”, aldus Tjeerd Schulting, directeur Niron Staal en Damen Shiprepair Amsterdam.

Droogdok

Terwijl de Fa. Evenboer de bestaande brug heeft gerestaureerd in het droogdok, heeft Niron Staal in haar fabricagehal drie nieuwe brugdekken gefabriceerd, waarvan één rijdek van 6 meter breed en 28 meter lang en twee voetgangersdekken van ruim 3 meter breed en 28 meter lang. Na voltooiing is de oude brug –  vernoemd naar de Zweedse Oostzeehaven Gävle, die vroeger belangrijk was voor de houthandel met Amsterdam – naar de fabricagehal getransporteerd en zijn de dekken op de bestaande brug gemonteerd.

Modulaire trailers

Afgelopen donderdag is de geheel geassembleerde brug vanuit de fabricagehal van Niron Staal naar de load-out kade van Damen Shiprepair Amsterdam gereden door middel van een bijzonder transport met zelf aangedreven modulaire trailers. Hier is de brug op een ponton geplaatst en naar de overzijde van het IJ gevaren. Gisteren is de brug bij de locatie Houthavens aan land gereden, waarna deze vandaag door middel van diezelfde modulaire trailers op positie zal worden gebracht.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.