Geogrids
01:48
30-01-2018

Geogrids: de duivel schuilt in het detail

Binnen de familie van de geokunststoffen nemen geogrids een speciale plaats in. Door hun open structuur lenen ze zich tot een 3D-continuïteit van het materiaal waarmee ze samen geplaatst worden. De eigenschappen van de grond of van het asfalt blijven intact, maar het geogrid voegt er sterkte en stijfheid aan toe. 

De grondstoffen waaruit geogrids gemaakt worden zijn talrijk, zodat er een waaier van eigenschappen voor verschillende toepassingen beschikbaar is. Glas, staal, polyester en koolstof voor asfaltwapening waar een hoge temperatuurbestendigheid vereist is. Polyester en polyvinylalcohol waar grote sterkte en kruipbestendigheid noodzakelijk zijn, zoals bij het wapenen van grond tegen afschuivingen. De productiemethodes voor geogrids vinden meestal hun oorsprong in textiel, zoals breien, knopen of op een draagstructuur bevestigen. De knooppunten zijn meestal niet vast, maar kunnen verschuiven, wat voor veel toepassingen echter geen bezwaar vormt.

Geogrids
Een grondkerende muur, opgebouwd uit verticaal gestapelde betonblokken en horizontale wapeningslagen van een uniaxiaal geogrid met vaste knoopunten. 

Vaste knooppunten
Bij een geogrid met vaste knoopunten zoals E’Grid zitten de langs- en dwarsribben aan elkaar vast. Het knooppunt is even sterk als het materiaal zelf. In de fabriek wordt een vlak membraan gemaakt, waarin gaten worden geponst. Daarna wordt het geperforeerde membraan uitgerokken (verstrekt), waarbij de gaten fungeren als de mazen van het geogrid. Door het verstrekken worden de moleculen georiënteerd. Er is geen sprake van discontinuïteit van de grondstof ter hoogte van de kruising van de ribben. Deze merkwaardige eigenschap resulteert in een aantal typische toepassingen en rekenmethodes.

Geogrids
Het E’Grid 3030, toegepast ter voorkoming van schade door knaagdieren op de dijken bij de Maeslantkering, nabij Hoek van Holland. 

Interlocking
De granulaten van de wegfundering of de ballast van de spoorweg zullen zich verankeren in de mazen van het geogrid. De vaste knoopunten voorkomen dat ribben verschuiven, zodat de stenen klem komen te zitten. Dat heet interlocking. Dankzij de stevige hechting tussen de stenen en het geogrid volstaat een gereduceerde funderingsdikte. Geogrids verhogen de kwaliteit van de weg en reduceren de bouwkost.

Geogrids
Uniaxiaal E’Grid-geogrid met vaste knooppunten. Het geogrid is gemaakt uit Polyethyleen (PE), met het oog op de wapening van grond.

Efficiëntie qua richting
Afhankelijk van de toepassing zal de sterkte nodig zijn in één bepaalde richting (uni-axiaal) of in meerdere richtingen (bi-axiaal en multi-axiaal). Geogrids met vaste knooppunten (type E’Grid) zijn beschikbaar in meerdere uitvoeringen.

Innovatie als motor van ontwikkeling
Als originele toepassing is E’Grid 3030 geplaatst tegen schade door knaagdieren op de dijken bij de Maeslantkering, nabij Hoek van Holland. Het werd aangebracht onder de grasmat. Voor een snelle uitvoering bij spoorwegwerken werd een geocomposiet ontwikkeld, bestaande uit een geogrid met vaste knooppunten. Daar is een niet-geweven vlies aan bevestigd.

Geogrids
Biaxiaal geogrid met vaste knooppunten. Het geogrid is gemaakt uit polypropyleen (PP) en geschikt voor toepassing onder wegfunderingen en onder spoorwegballast. 

Certificatie
Het E’Grid-geogrid is COPRO-gecertificeerd in België en KIWA-gecertificeerd in Nederland. Steven de Maesschalck van Texion benadrukt dat de bouwheer dankzij deze certificaten het volle vertrouwen kan hebben in de kwaliteit van de toegepaste producten.

Tekst en beeld: Texion
Uitgelichte afbeelding: De stenen van de spoorwegballast zullen zich verankeren in de mazen van het geogrid. Daar is een niet-geweven geotextiel aan bevestigd. Zo ontstaat interlocking, een verbinding tussen het geogrid en de stenen. 

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom civiele techniek & infrastructuur

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

GROND/WEG/WATERBOUW partners

Koninklijke JongeneelVialis