Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
GEO-ICT zorgt voor revolutie in de GWW

GEO-ICT zorgt voor revolutie in de GWW

De infrasector is volop bezig met een grootschalige digitalisatieslag. Deze tamelijk traditionele bedrijfstak bevindt zich in een stroomversnelling. De ontwikkelingen gaan razendsnel, met name op het gebied van Geo-ICT. Nog steeds met de laarzen in de klei, maar wel hightech aangestuurd. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

Het in Mijdrecht gevestigde Geodirect is zich als geen ander bewust van de effecten van digitale revolutie in dit vanouds tamelijk traditionele werkveld en heeft hierop een scherpe, toekomstgerichte visie. “Er is niets mooiers en bevredigender dan bedrijven en organisaties écht te helpen bij het optimaliseren en verduurzamen van werkprocessen”, zegt Sales Engineer Eric van der Hoek. “Wij richtten ons op de verschillende facetten binnen bouwprocessen, waarbij plaatsbepaling en geo-informatie een rol spelen. Voornamelijk vanaf de planvorming tot en met de realisatie van projecten.”

Inmiddels vertrouwen ruim 10.000 gebruikers dagelijks op de Geolantis KLIC Viewer app om het risico op graafschade te voorkomen.

 

Stonex GPS

“We zijn in 2010 begonnen met het ondersteunen van aannemers die in eigen beheer wilden inmeten en uitzetten met behulp van GPS. De gebruiksvriendelijkheid van apparatuur en software was essentieel, plus de intensieve begeleiding van de mensen die ermee moesten gaan werken”, vervolgt Van der Hoek. “Toen we startten met Geodirect hadden we de beschikking over één ontvanger, de Stonex S9. Een van de eerste ontvangers die gewoon overal ontvangst had met centimeter nauwkeurigheid, gecombineerd met software waar de gebruiker geen landmeetkundige kennis voor nodig had. Door de snelle ontwikkelingen in de markt hadden we echter snel in de gaten dat de software veel meer moest kunnen. Om processen daadwerkelijk te kunnen optimaliseren, zijn we gaan kijken naar alternatieve mogelijkheden op het gebied van databases en koppelingen met andere systemen, zoals ERP. Zo stuitten we op Atlantis van iLogs, een uniek systeem, ontwikkeld voor netbeheerders, waarmee een groot deel van wat wij zochten mogelijk was.”

Geolantis.360 platform

Van der Hoek: “Een intensieve samenwerking met onze relaties om de softwareomgeving geschikt te maken voor onder andere de aannemerij heeft uiteindelijk geresulteerd in ons huidige Geolantis.360 platform. Een aantal aanjagers in de technische ontwikkelingen waren bijvoorbeeld de implementatie van Synfra, waarbij we de volledige procesautomatisering in het 24-uurs huisaansluitingenproces hebben ingericht voor een aantal aannemers op basis van XML-berichtenuitwisseling. Tegelijkertijd hebben we de Geolantis.360 INSPECTOR app ontwikkeld voor het grootschalig areaalbeheer van Havenbedrijf Rotterdam en hebben we op verzoek van onze klanten het volledige KLIC-proces geïntegreerd. Inmiddels vertrouwen ruim 10.000 gebruikers dagelijks op de Geolantis KLIC Viewer app om het risico op graafschade te voorkomen.”

Stonex-ontvangers zijn uitgerust met het meest geavanceerde GNSS board, leveren hoge prestaties tot 800 kanalen en ondersteunen alle satellietconstellaties.

 

Meten met drones

Iedere dag komen er nieuwe uitdagingen bij die Geodirect in staat stellen om verder te innoveren. “Het portfolio aan aanvullende en altijd overlappende producten groeit daar organisch in mee”, stelt Van der Hoek. “De inzet van drones is daar een mooi voorbeeld van. Voor het meten met drones zijn we 3 jaar geleden gestart met 3Dsurvey-software in combinatie met de welbekende drones van DJI. Later hebben we dit uitgebreid met Pix4D, 3DR SiteScan en de distributie van de WingtraOne drone. Onze dronemapping oplossingen worden dagelijks door veel bedrijven in de GWW ingezet. Bijvoorbeeld om de voortgang van grondverzet bij te houden, actuele hoeveelheden te bepalen bij asfaltcentrales en de uitrol van glasvezel in het buitengebied.

Procesoptimalisatie

“Glasvezel buitengebied is een mooi voorbeeld van verregaande procesoptimalisatie”, zegt Eric van der Hoek. “Door drones in te zetten beschikken telecomaannemers binnen een tijdsbestek van nog geen halve dag over de actuele situatie en kunnen direct met centimeterprecisie de beste route bepalen. Om tot het definitief ontwerp te komen maken aannemers gebruik van de Geolantis.360 INSPECTOR app voor het schouwen. Tijdens de schouwing kunnen we zelfs door middel van de unieke database koppelingen het definitieve ontwerp real-time bijwerken, zodat de aannemer ook direct inzicht heeft in de kosten, welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden (zoals aantal gestuurde boringen, opbreken van straatwerk, graven van sleuven e.d.) en kunnen vergunningen aangevraagd en de materialen tijdig besteld worden. Het definitieve ontwerp wordt vervolgens digitaal gedeeld met de monteurs die ook gebruik maken van de app. Na de aanleg wordt er direct met open sleuf ingemeten door de monteurs. Afwijkingen ten opzichte van het ontwerp worden geregistreerd met een GNSS ontvanger of digitaal geschetst in de COLLECTOR app en de revisie wordt automatisch gesynchroniseerd met de werkvoorbereider op kantoor.”

Momenteel werkt Geodirect met een aantal fabrikanten, netbeheerders en aannemers samen aan toepassingen op het gebied van logistiek en de registratie van verwerkte materialen in de ondergrond. “Dit heeft wat ‘voeten in de aarde’ gezien de verschillende belangen, maar gelukkig staan alle partijen open voor innovatie en verduurzaming. De digitale revolutie in de GWW is per slot van rekening nog maar net begonnen”, besluit Van der Hoek.   


Geodirect | Nexterdays Solutions

Vermogenweg 107, 3641 SR Mijdrecht

T +31 297 769 101

E info@geodirect.nl

www.geodirect.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.