Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Gelauwerde bouwcombinatie verbetert doorstroming in Eindhoven
De eerste fase van het totaalproject ‘Wegenstructuur Brainport Park – Anthony Fokkerweg’ is zo goed als opgeleverd door bouwcombinatie Ploegam – Dura Vermeer.

Gelauwerde bouwcombinatie verbetert doorstroming in Eindhoven

De eerste fase van het totaalproject ‘Wegenstructuur Brainport Park – Anthony Fokkerweg’ is zo goed als opgeleverd door bouwcombinatie Ploegam – Dura Vermeer. Het bouwteam vindt zijn oorsprong in een ander combinatiewerk in deze regio, de capaciteitsvergroting van de N279.

Fietsbrug Tegenbosch is een heuse eyecatcher in Eindhoven Lichtstad.

Ploegam en Dura Vermeer hebben reeds vele jaren een samenwerkingsovereenkomst. “We zoeken elkaar telkens weer op voor het realiseren van mooie projecten”, zegt Kees Smaling van Dura Vermeer. “Zo ook voor de eerste fase van de Wegenstructuur Brainport Park – A. Fokkerweg, een project dat door de gemeente Eindhoven in bouwteamverband in de markt is gezet. Dat betekent dat in de ontwerpfase van het project al een samenwerking is tussen de bouwer en de opdrachtgever. Wij als combinatie hadden dan ook een faciliterend belang. We moesten ervoor zorgen dat het ontwerp gedragen werd door alle partijen en hebben echt als team geopereerd om alle raakvlakken te kunnen beheersen.”

Samenwerken en vertrouwen

De scope van de bouwcombinatie omvat het verbreden van het viaduct over het Beatrixkanaal, het bouwen van een fietstunnel en de aanpassingen van de wegenstructuur van de Anthony Fokkerweg, waaronder het realiseren van een nieuwe aansluiting van de Anthony Fokkerweg op de N2. Smaling: “Om de verbreding van de Anthony Fokkerweg mogelijk te maken, moest het fietspad wijken. Dat heeft geleid tot de bouw van een nieuwe fietsbrug Tegenbosch, die in augustus is ingereden. Voor (brom)fietsers en voetgangers is Tegenbosch nu de verbinding tussen de twee kanten van de A2/N2. Ook het wegverkeer profiteert intussen van de verbreding van het viaduct en extra rijstroken op de Fokkerweg. Om het project tot een succes te maken, is een goede start één van de belangrijkste onderdelen. Wat verwacht je van elkaar als bouwteampartners? Het komt neer op samenwerken, vertrouwen en elkaars belangen respecteren, zowel van ons als bouwcombinatie als die van de opdrachtgever, de gemeente Eindhoven.”

Om de verbreding van de Anthony Fokkerweg mogelijk te maken, moest het fietspad wijken.

Aanvullende eisen

Ondanks de ‘ongedwongen’ samenwerking heeft het project toch vertraging opgelopen. “Dat had ermee te maken dat de gemeente een deel van het project pas op het laatste moment in de tender heeft ingeschoven”, vertelt Joris Bevaart van Ploegam. “Het is inherent aan deze manier van samenwerken. De opdrachtgever heeft alle vrijheid om het ontwerp nog te finetunen. In dit geval werd door de architect een compleet nieuw ontwerp van de fietsbrug ingediend met als gevolg dat het gewicht van de brug verdubbelde en dus ook de kosten. Ook Rijkswaterstaat stelde nog aanvullende eisen aan het scherm om stenengooiers buitenspel te zetten en Signify werd op het laatste moment ‘ingevlogen’ voor een aanvullend verlichtingsplan in het kader van Eindhoven Lichtstad. De gemeente Eindhoven had dus wat tijd nodig om extra budget vrij te maken. Een bewuste keuze, want voor de overige zaken zijn we als bouwteam keurig binnen budget gebleven. Door een goede afstemming over en weer heeft de gemeente zelfs méér gekregen dan vooraf gedacht, zoals een kwalitatief hoogwaardigere fietstunnel.”

Voor (brom)fietsers en voetgangers is fietsbrug Tegenbosch de verbinding tussen de twee kanten van de A2/N2.

Als bouwcombinatie hadden we in dit project een faciliterend belang, resumeert Bevaart. “Dat heeft ertoe geleid dat de gemeente Eindhoven voor 99,9% het meest optimale resultaat heeft gekregen, en ook nog eens maatschappelijk verantwoord. De complexiteit in de uitvraag zat hem ook in de keuzes qua faseringen; snel met veel hinder of langdurig met weinig hinder. Wij hebben in nauwe overleg met de omgeving en stakeholders zoals Eindhoven Airport en het Flight Forum, voor ‘korte klappen’ gekozen en één van de belangrijkste verkeersaders tien dagen volledig afgesloten in plaats van drie maanden gefaseerd. Dat heeft goed uitgepakt en maakte bovendien dat we veilig konden werken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.