Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Geïntegreerde BIM-oplossing en precieze verificatie bij vertical construction

Geïntegreerde BIM-oplossing en precieze verificatie bij vertical construction

De behoefte aan hoogbouw neemt toe, doordat de bevolking toeneemt en steden blijven groeien. Dat constateert ook Topcon Positioning Group. Reden voor Topcon om zich bij het ontwikkelen van nieuwe producten te richten op instrumenten en software die bij verticale bouw kunnen ondersteunen. Topcon presenteerde verschillende ‘vertical construction’ oplossingen op de INTERGEO 2019.

Aan het woord is Barry Engelen, Accountmanager Geomatics bij Topcon Positioning Netherlands: “Voor een optimale workflow in iedere fase van de bouw, is het van belang dat er tussentijds nauwkeurig geverifieerd wordt of er gebouwd wordt volgens het BIM-model. Met de instrumenten van Topcon, zoals onze GTL-1000, kan hetgeen wat gebouwd is niet alleen vastgelegd worden, maar kunnen er ook direct analyses op locatie uitgevoerd worden. Het kan bouwers en aannemers helpen bij verificatie van constructies en digitale bouwmaatvoering en geeft veel inzicht in de voortgang van de bouw.”

3D scanner en Total Station in één

“De GTL-1000 is een combinatie van een 3D scanner en een Total Station. Omdat je al binnen twee uur een precieze vergelijking van je 3D model met de werkelijkheid kunt maken, verbetert de workflow, kan er eerder in het werkproces worden bijgestuurd en dalen de faalkosten.” 

Engelen legt uit: “Het toestel kan georiënteerd worden in het lokale stelsel, waardoor de scans automatisch geregistreerd worden in de software. De data die is ingewonnen met de GTL-1000 kan direct verwerkt worden op locatie. De puntenwolk kan in ClearEdge3D Verity geopend worden dat gekoppeld is aan Autodesk Navisworks. Hierdoor kan de gebruiker op locatie een kwaliteitscontrole uitvoeren tussen de as-built situatie en het ontwerpmodel.”

Met de GTL-1000 van Topcon kan de gebouwde realiteit vastgelegd worden en kunnen er direct analyses op locatie uitgevoerd worden

Integratie

“Integratie is een belangrijk onderdeel van bouwen aan de hand van BIM. De kruisbestuiving van Topcon hardware met de juiste software zorgt voor een soepel verlopend BIM-proces. Wij richten ons hiermee écht op de totaaloplossing. Met minder data en opslag kun je op een efficiënte manier een perfecte verificatie uitvoeren.” Engelen is van mening dat vooral de grote aannemers hiermee veel efficiënter zouden kunnen werken. Hij zou ze graag mee willen nemen in het hele proces, waarmee je binnen een ochtend in de bouwkeet kunt presenteren wat de afwijkingen in de bouw zijn ten opzichte van het ontwerp model. Hoe? Engelen loopt ons er doorheen: “Van het neerzetten van het instrument, het oriënteren op vaste punten en scannen van bijvoorbeeld een bepaalde verdieping om vervolgens naar de bouwkeet te gaan, waar de data verwerkt wordt in de laptop (snel want je zit al in het juiste coördinatenstelsel) en de puntenwolk in de software te vergelijken is met het ontwerpmodel. En natuurlijk het snel uitdraaien van het kwaliteitsrapport na verificatie met slechts één druk op de knop. Deze rapportages zijn meteen online beschikbaar voor alle leden van het projectteam, zodat er bij afwijkingen direct ingegrepen kan worden om zo de faalkosten te verlagen.” Engelen besluit: “Niet het product of de software, maar juist het hele stappenplan is zo overtuigend en snel, dat moet je gewoon ervaren om de meerwaarde ervan in te zien.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.