Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Geheim van verzadigde esters in bio-smeerolie

Geheim van verzadigde esters in bio-smeerolie

Nieuwe generatie PANOLIN smeermiddelen

Smeermiddelenspecialist Van Meeuwen Lubrication grijpt de komende Technische Kontaktdagen (TKD) in Almere aan om bezoekers ervan bewust te maken dat de kwaliteit van moderne biologisch afbreekbare smeermiddelen sterk is verbeterd. En dat zit hem met name in het gebruik van zogenoemde verzadigde esters als belangrijkste basiscomponent van de smeermiddelen.

“Hoewel de vraag naar bio-smeermiddelen toeneemt, merken we dat er in de industrie nog altijd enige terughoudendheid is”, aldus Taco Mets. Taco is Technical Director bij Van Meeuwen, leverancier van onder meer de bio-smeermiddelen van het Zwitserse merk PANOLIN. “De huidige biologisch afbreekbare smeermiddelen zijn echt totaal anders van samenstelling en kwaliteit dan vroeger.”

Met de speciale PANOLIN-lijn biedt Van Meeuwen smeermiddelen aan om complete machines groen te laten werken.

PANOLIN en Van Meeuwen werken samen voor een bredere inzet van biologisch afbreekbare smeermiddelen in de grond-, weg- en waterbouw, de agricultuur, de groenvoorziening en de marine- en offshore-sector. Met de speciale PANOLIN-lijn biedt Van Meeuwen smeermiddelen om complete machines groen te laten werken. Voordeel is dat PANOLIN al ruim 35 jaar wereldwijd actief is in deze markten en dat er veel OEM-goedkeuringen aan de producten zijn verbonden. 

Het beste voor machines

Waar de biologisch afbreekbare oliën en smeermiddelen van PANOLIN zich in onderscheiden, is het feit dat PANOLIN zogenoemde verzadigde esters gebruikt als belangrijkste basiscomponent van haar smeermiddelen. Stefan Huisman, Sales Engineer Bio-Onshore bij Van Meeuwen, legt uit wat hier het grote voordeel van is: “Veel bio-smeermiddelen zijn geformuleerd op basis van onverzadigde esters. Hierdoor reageert de olie sneller met vocht en zuurstof, waardoor sludge ontstaat met als gevolg een grote kans op verstopping en corrosie.”

PANOLIN smeermiddelen bestaan echter uit volledig verzadigde esters in combinatie met een uniek additievenpakket, waardoor deze problematiek tot het verleden behoort. “Het spreekt voor zich dat dit beter is voor je machines en hun levensduur. De nieuwe generatie smeermiddelen is bovendien dusdanig hoogwaardig van kwaliteit, dat ze ook nog langer meegaan dan standaard conventionele minerale oliën en je dus op termijn kosten bespaart op je verversingstermijn. En PANOLIN smeermiddelen zijn tevens PFAS-vrij. De huidige generatie bio-smeermiddelen in ons pakket biedt dan ook gegarandeerd waar voor haar geld.”

Gericht advies door specialist

De regelgeving wordt steeds strenger. Juist daarom is het verstandig om advies in te winnen welke bio-smeermiddelen voor welke machine of voor welk project de beste kwaliteit, de langste levensduur en de laagste kosten bieden. Voor zowel bestaande als nieuwe machines en apparatuur. Stefan: “Vanzelfsprekend hoort daar een advies bij om over te schakelen en kunnen we helpen bij het berekenen van de CO2-besparing. Wat tevens interessant is: het EU Ecolabel. Ook dit label gaat een steeds grotere rol spelen op milieutechnisch gebied.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.