Platform over civiele techniek & infrastructuur
Waterwerk & Riolering

Geen uitdaging wordt uit de weg gegaan als het gaat om duurzaamheid en levensduur

INNODEEN_GWW_OKT-2021_COMPODEEN
Compodeen.

Tekst | Sablebonne Communications

Beeld | Innodeen

26 november 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

In Lochem worden oplossingen van hoogwaardige circulaire kunststoffen en biocomposieten voor onder andere grond-, weg- en waterbouw ontwikkeld en geproduceerd . “Samen met de klant gaan wij iedere uitdaging aan als het gaat om duurzaamheid en levensduur”, vertelt Jos Beverborg, commercieel technisch adviseur bij Innodeen.

Innodeen heeft vier hoofdgroepen voor kunststoffen: Hollodeen, Durodeen, Compodeen en Eelodeen. Ieder materiaal heeft zijn specifieke eigenschappen en meerwaarde. “Voor de civiele techniek zijn Hollodeen en Compodeen eigenlijk het meest interessant. Hollodeen is een zeer slijtvast en onbreekbaar materiaal wat onder andere zeer geschikt is voor fenders, stootranden en wrijfgordingen. Compodeen is een houtvezel composiet met de natuurlijke uitstraling van hout maar met de duurzaamheidseigenschap van kunststof en wordt onder andere ingezet voor vlonders en oeverbeschoeiing.”

Hollodeen.

Upcyling en recyling

De vraag naar circulaire materialen wordt steeds groter, merkt Jos Beverborg op. “Hollodeen is al volledig recyclebaar en bestaat al tot 90% uit gerecycled materiaal. Compodeen is ook volledig recyclebaar maar onlangs hebben wij daarin een nieuwe stap gezet in de vorm van upcycling. In samenwerking met Saxion hogeschool en Veolia (afvalverwerker) zijn wij erin geslaagd om kwalitatief goede grondstof te leveren voor het maken van nieuw biocomposiet dat volledig uit restmateriaal bestaat. Het aandeel houtvezel (72%) is afkomstig van onder andere oude en kapotte pallets, verpakkings- en sloophout (ook wel A-hout genoemd) en het aandeel kunststof PP (28%) komt letterlijk uit de bekende oranje PMD bak of zak.  Zo heeft Innodeen weer een mooie stap gemaakt in de groene richting”, aldus Beverborg.

Samenwerking met toeleve-ranciers en verwerkers“We besteden veel aandacht aan onderzoek en ontwikkeling”, vervolgt Jos Beverborg. “We werken samen met toeleveranciers en verwerkers aan vernieuwende oplossingen. Het mooie is dat er altijd ruimte is geweest voor creativiteit en samenwerking met andere partijen. Dan ontstaan nieuwe mogelijkheden, ook in andere markten. Die kruisbestuiving kan hoogwaardige oplossingen opleveren met gegarandeerde kwaliteit. En dat wordt in steeds meer sectoren herkend.” Heeft u een uitdaging? Laat het dan weten, dan biedt of ontwikkelt Innodeen voor u de best passende oplossing.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht