Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Gedegen advies helpt om de juiste keuzes te maken
Croon advocaten is voor de Piet Heintunnel doorlopend beschikbaar voor de gemeente Amsterdam.

Gedegen advies helpt om de juiste keuzes te maken

Croon advocaten ondersteunt de gemeente Amsterdam

Croon advocaten is het advocatenkantoor waar de gemeente Amsterdam mee samenwerkt als het gaat om metro en tram gerelateerde zaken. Croon advocaten ondersteunt de gemeente Amsterdam al jaren bij complexe projecten en denkt mee over zaken als inkoopstrategie, contractvormen, het opstellen van de juiste documenten, het beoordelen van documenten en geeft allround juridisch advies. Geen verrassing dus dat we Croon advocaten ook binnen het project AWA (Aanpak Wegtunnels Amsterdam) tegenkomen.

Birgit Le Haen, advocaat en partner bij Croon advocaten, is nauw betrokken bij het project Piet Heintunnel en staat ons te woord. “Wij hebben als advocatenkantoor de gemeente Amsterdam geadviseerd en samen met hen de inkoopstrategie bepaald. Daarin staat beschreven welke opgaven dit project met zich meebrengt en welke bijzonderheden kleven aan dit werk. Tevens hebben we gekeken naar de beste contractvorm voor dit project, dat bleek een alliantieovereenkomst te zijn”, opent zij het gesprek.

Opereren bovenin de keten

“Nadat bepaald was dat een alliantieovereenkomst voor de Piet Heintunnel het beste is, hebben we gekeken welke aanbestedingsprocedure passend is. Daarna zijn door ons de aanbestedingsdocumenten en overeenkomsten opgesteld. Ook de review van de uiteindelijke documenten lag aan onze kant. Wij opereren bovenin de keten en worden ook bij atypische discussies gehaald, om advies te geven over hoe hiermee om te gaan; alles in het licht van de overeenkomst. Mocht er iets misgaan in de samenwerking dat niet in overleg kan worden opgelost, dan kan Croon advocaten zo nodig ook procederen voor de gemeente Amsterdam.”

Het feit dat Croon advocaten in opdracht van de gemeente Amsterdam werkt, betekent niet dat er alleen met de opdrachtgever rekening gehouden wordt. Birgit legt uit: “Bij het opstellen van de overeenkomst houden we rekening met de belangen van de Gemeente én de opdrachtnemer. Doel is om eerlijke en werkbare contracten op te stellen, die in evenwicht zijn. Mocht er onverhoopt binnen de alliantie toch onmin ontstaan, dan zal de gemeente bij ons aankloppen voor advies.”

Het feit dat Croon advocaten in opdracht van de gemeente Amsterdam werkt, betekent niet dat er alleen met de opdrachtgever rekening gehouden wordt.

Doorlopend beschikbaar

Croon advocaten is voor de Piet Heintunnel doorlopend beschikbaarheid voor de gemeente Amsterdam. Birgit: “Dat was de eerste maanden van het project, waarin alle keuzes moesten worden gemaakt en stukken worden opgesteld, heel intensief. Inmiddels loopt alles en zijn we gewoon ‘standby’ voor de gemeente, bij vragen staan we klaar.” Door vooraan in de keten te werken, voorkomt Croon advocaten dat potentiële problemen verderop in de keten escaleren. “Dat dit goed werkt wordt bewezen door het feit dat we eigenlijk nooit te maken hebben met aanbestedingsgeschillen in de projecten waarin wij in de voorfase zijn betrokken”, vertelt Birgit. “We beschikken dan ook over gespecialiseerde kennis en weten waar we het over hebben.”

Door vooraan in de keten te werken, voorkomt Croon advocaten dat potentiële problemen verderop in de keten escaleren.

Juridische en civieltechnische ‘vakidioot’

Birgit heeft haar hart verpand aan bouw- en aanbestedingsrecht: “De eerste twee jaar van mijn carrière werkte ik nog niet binnen het bouw- en aanbestedingsrecht, ik ben daar gewoon ‘ingerold’. Nu, 20 jaar verder, ben ik er min of meer verslingerd aan geraakt. Juridisch gezien is de materie die erbij komt kijken heel interessant, maar het werk is ook gewoon heel concreet. Er zitten echte verhalen achter je praktijk. Je ziet fysiek iets groeien binnen een project waar je ondersteuning biedt en waar je vanaf het begin bij betrokken bent. Een beetje een ‘vakidioot’ op juridisch en civieltechnisch terrein ben ik inmiddels wel.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.