ANP-Systems is een onafhankelijke producent van systemen voor de span- en ankertechniek voor toepassing in beton- en geotechnische constructies. In de funderingstechniek worden de systemen van de Oostenrijkse producent overwegend toegepast voor het mobiliseren van trekdraagvermogen, maar ook ankerpalen voor het mobiliseren van drukdraagvermogen behoren tot de mogelijkheden. Dit alles met bewezen én gecertificeerde kwaliteit. Remco van der Voorden van ANP-Systems pleit voor een systeemcertificering op verankeringssystemen voor Nederland. Het verkleint de kans op grote problemen zoals recent het omhoogkomen van het wegdek in de A7 tussen Sneek en Joure en in het verleden bij de Vlaketunnel in de A58.
Nederland kent geen systeemcertificering ten aanzien van geotechnische verankeringssystemen, begint Van der Voorden. “Dat is best vreemd, want het meest eenvoudige funderingselement van Nederland – de prefab betonnen heipaal – koop je met een KOMO-keurmerk waarmee product en proceseisen zijn gegarandeerd. Maar betreft het verankeringssystemen, dan is er in feite niets centraal gereguleerd door de overheid. Het is een grijs gebied met als nadeel dat opdrachtgevers, ingenieursbureaus, adviesorganen, enz. telkens het wiel opnieuw gaan uitvinden. Vooral synergie in detail, afwerking en aansluitconstructies is ver te zoeken met alle risico’s van dien. Nederland loopt daarin echt achter ten opzichte van landen als Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland waar het vanuit de overheid is gereguleerd en bouwtechnische goedkeuringen op dit soort systemen verplicht zijn gesteld. Beschikt de producent niet over een bouwtechnische goedkeuring dan mag zijn systeem op overheidsprojecten gewoon niet toegepast worden. Punt. Bij dit soort bouwtechnische goedkeuringen wordt het product en productieproces, naast de continue interne kwaliteitsborging, ook altijd periodiek gecontroleerd door onafhankelijke externe keuringsinstanties.”
Met een basis in Oostenrijk en Duitsland adviseert ANP-Systems opdrachtgevers en adviseurs in de wereld van verankeringssystemen om een gegarandeerd en hoogwaardig eindresultaat te behalen. Voorbeelden van toepassingsgebieden zijn het in positie houden van vloeren, parkeerkelders, onderdoorgangen en tunnelbakken, maar ook het stabiliseren van kademuren, bouwkuipwanden en boordvoorzieningen langs waterwegen. “Vanwege het ontbreken van de eenduidige regelgeving in Nederland, zijn niet voor alle verankeringssystemen de effecten op de lange termijn bekend”, weet Van der Voorden. “De gevolgen zijn zeer ongewenst. Kijk bij de actuele situatie van de A7 maar naar de technische, financiële en vooral ook de economische impact op de omgeving. Weliswaar is de oorzaak nog niet bekend, het onderzoek loopt immers nog, maar een complete tunnelmoot komt niet ‘zomaar’ omhoog. Het wijst erop dat de verbinding tussen de ankerpaal en de vloer onjuist is uitgevoerd en naar alle waarschijnlijkheid is bezweken.”
Om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen, is er volgens Van der Voorden ook meer visie nodig vanuit opdrachtgeverszijde of vanuit de eigenaar van een kunstwerk. “Er moet bij de bouw niet alleen gekozen worden voor een duurzaam concept met een deugdelijke corrosiewering, maar er moet ook meer aandacht komen voor controle en onderhoud tijdens de levensduurperiode van het kunstwerk. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is het heel normaal dat verankeringssystemen op een dusdanige manier worden toegepast dat ze periodiek gecontroleerd kunnen worden. Zo worden er ook meetinstrumenten ingebouwd en wordt ervoor gezorgd dat een aantal ankerkoppen bereikbaar blijft voor inspectie. In Nederland is die beleving van onderhoud van verankeringssystemen er nauwelijks.” Gelukkig worden er wel stappen gemaakt in de goede richting. Zo wordt momenteel gewerkt aan een update van de CROW-richtlijn voor ankerpalen waar ANP-Systems al vanaf de start bij betrokken is.
ANP-Systems levert haar ankersystemen rechtstreeks aan gespecialiseerde funderingsbedrijven. “Wij treden heel vaak op als vraagbaak en sparringpartner voor aannemers, funderingsbedrijven, constructeurs en ingenieursbureaus om mee te denken op zoek naar de juiste oplossing. We maken daarbij ook gebruik van kennis en ervaring uit het buitenland”, verzekert Van der Voorden. “We zijn breed vertegenwoordigd in Europa en beschikken over grote voorraden. Dat maakt ons slagvaardig om ook grote projecten adequaat te beleveren, zoals recent de wandverankeringen voor de Noordzijde A24 Blankenburgverbinding, de Nieuwe Sluis in Terneuzen en de uitbreiding van de A9.”
Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.