Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Gecertificeerd circulair slopen: meer milieuvoordeel, meer slagkracht

Gecertificeerd circulair slopen: meer milieuvoordeel, meer slagkracht

De belangstelling voor circulair slopen wordt steeds groter. Het is een ontwikkeling die niet alleen een gevolg is van de alsmaar stijgende prijzen en vaak ellenlange levertijden van schaarse grondstoffen. Ook de steeds scherpere focus op onder meer duurzaamheid, milieu en CO2-reductie doet de belangstelling voor deze specifieke ontmantelingsmethodiek toenemen. Via toetsing en certificering biedt het vanuit Geldermalsen opererende Normec Certification een verdere toegevoegde waarde rondom de circulaire sloop van gebouwen. Arjen Werkmeester, commercieel directeur van Normec Assurance, licht toe.

Arjen Werkmeester, commercieel directeur van Normec Assurance.

Het onafhankelijke Normec bouwt continu aan de hoogste kwaliteit van werken en leven van iedereen. Met alle expertises onder één dak ontzorgt het bedrijf opdrachtgevers van A tot Z op het gebied van testen, inspecteren, compliance én certificering. Het doel daarvan: organisaties veiliger, sneller en (kosten)efficiënter laten opereren, innoveren en verbeteren. De laatstgenoemde discipline is het specialisme van Normec Certification, dat als volwaardig bedrijfsonderdeel van Normec Group geldt als de grootste en meest toonaangevende certificerende instantie van ons land. Een kwalificatie die de kennispartner terecht voert, zo meent ook Arjen Werkmeester. “De afgelopen jaren zijn we gegroeid van acht naar ongeveer vijftig eigen auditoren die maar liefst 34 verschillende regelingen onder accreditatie kunnen aanbieden, waaronder ISO 9001, SCL, CO2-Prestatieladder, ISO 27001 en ISO 14001. Een zeer uitgebreid en gevarieerd pakket dat ons tot een prominente speler in certificeringsland maakt.” 

Aanvulling

Een van de via Normec Certification te behalen certificeringen, is de BRL SVMS-007. “Hiermee tonen onder meer sloopbedrijven, aannemers en milieu­technische bedrijven aan dat ze sloopprojecten zorgvuldig voorbereiden en garant staan voor een veilige en milieukundig verantwoorde uitvoering ervan”, aldus Werkmeester. “Maar liggen de eisen een treetje hoger en besluit de opdrachtgever dat een object circulair gesloopt moet worden, dan is het voor de slopende partij raadzaam te kiezen voor een aanvulling op de BRL SVMS-007: de Regeling Verificatie Circulair Sloopproject. Hiermee bevestigt de sloper dat hij het project circulair insteekt en zich inzet voor een hoogwaardig hergebruik van minimaal 90% van de vrijkomende materialen. Dat alles beoordelen onze specialisten tijdens een audit die parallel aan de sloop wordt uitgevoerd. Daarbij komt zowel de fysieke uitvoering als de administratieve verwerking en herbestemming van de afvalstroom aan bod. Wanneer aan de geldende richtlijnen wordt voldaan, kan dat leiden tot een certificaat. Een waardevol stuk, dat echter eenmalig geldig is. Het certificaat moet namelijk voor elk afzonderlijk sloopproject worden aangevraagd. Maar dan beschik je wel over een document waarmee je qua duurzaamheid en kosten écht het verschil kunt maken.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?