Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Gebruik van gerecycled kunststof in beschoeiingen
In de beschoeiing van Hip groen wordt Europees naaldhout gecombineerd met gerecycled kunststof HDPE.

Gebruik van gerecycled kunststof in beschoeiingen

Het gebruik van gerecycled kunststof in beschoeiingen is een alternatief op het veelal toegepaste hardhout. Het voordeel van gerecycled kunststof is de langere levensduur. In contact met water heeft kunststof een levensduur tot wel 50 jaar. En is aan het eind daarvan is het herbruikbaar.

Heeft kunststof een lagere CO2-uitstoot of footprint dan hout?

In de beschoeiing van Hip Groen wordt Europees naaldhout gecombineerd met gerecycled kunststof HDPE. Onder de waterlijn wordt het naaldhout toegepast wat niet rot doordat er geen zuurstof onder water is. Dit is door de Romeinen uitgevonden en werd toen al toegepast. Vurenhout heeft een veel lagere uitstoot en belast het milieu daardoor minder dan kunststof. Vandaar ook dat we in ons systeem kiezen voor maximaal tien tot vijftien procent kunststof per strekkende meter beschoeiing. Kunststof wordt enkel toegepast op de plek waar vurenhout niet volstaat.

Door de juiste combinatie van materialen heeft de HIP Groen een zeer lage milieubelasting.

Hout neemt tijdens de groei van de boom CO2 op en ons naaldhout is afkomstig uit productiebossen in Nederland, Duitsland en België. De tijdens productie vrijgekomen CO2 wordt opnieuw vastgelegd in de nieuwe aanplant en is daarmee CO2-neutraal. Kunststof heeft wel een grote milieubelasting, onder andere door het intensieve productieproces; het is gewonnen uit aardolie en het transport naar Nederland is belastender. Maar door de juiste combinatie van materialen heeft de HIP Groen een zeer lage milieubelasting.

Wat is de kwaliteit van kunststof?

Dit is sterk afhankelijk van welke soorten er worden toegepast. Bij het mixen van verschillende soorten kunststof zoals polypropyleen en polyethyleen ontstaat er een verbinding die minder goed hecht dan bij enkel gebruik van één soort. Hierdoor kan het materiaal eerder zijn sterkte verliezen. Ook bij vorst ligt het glaspunt, waarbij het materiaal breekt, vele malen lager dan bij gemengde kunststoffen van laagwaardige kwaliteit. Zeker bij spanningen als kruiend ijs is een risico op breken. Om laagwaardig kunststof sterker te maken worden er veelal additieven zoals glasvezel toegevoegd. Dit is dan weer nadelig bij eventuele recycling van het materiaal. Het toegepaste kunststof in de HIP groen beschoeiing is daarom van één soort, namelijk 100 procent gerecycled HDPE: de hoogste kwaliteit en zeer sterk.

HDPE is al jaren beproefd, onder ander in het gebruik van drinkwaterleidingen. Het is bestand tot graden van min 80 Celsius. Door het niet te mixen kan het tevens meerdere malen hergebruikt worden zonder het verlies van sterkte. Ook voldoet het product hiermee aan het terugdringen van gebruik van laagwaardige kunststoffen, dat wettelijk is vereist.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.