Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Gebiedsiconen bij Nieuwe N69 vertellen verhaal breuklijn
Gebiedsicoon Einderheide met Voetgangersbrug en Breuklijnbank.

Gebiedsiconen bij Nieuwe N69 vertellen verhaal breuklijn

Eind 2021 is de Nieuwe N69 opgeleverd; een 80km weg tussen de A67 bij Veldhoven en de Luikerweg ten zuiden van Valkenswaard. Dankzij de nieuwe weg is de leefbaarheid en veiligheid in, en de bereikbaarheid van de dorpskernen sterk verbeterd. De ‘groenste weg van Brabant’ wordt gekenmerkt door innovaties, duurzaamheid, vakmanschap en samenwerking.

Gebiedsiconen als beëindiging van afgesloten wegen. Stuik ‘De Takkers’.

In het buitengebied rondom de Nieuwe N69 zijn vorige zomer elf betonnen kunstobjecten geplaatst; bijzonder vormgegeven sculpturen met een verhaal. Deze gebiedsiconen markeren de verbinding tussen de nieuwe weg en het groene landschap en bieden een plek voor ontmoeting en historie. Tijdens het plantseizoen afgelopen najaar zijn bij de gebiedsiconen diverse bomen en struiken geplant. Zo zijn de locaties fijne en groene plekken geworden om even uit te kijken over het groene gebied. 

Detail dichtregels bij Stuik Victoriedijk.

Bij elk object staat een houten informatiepaal met een plaquette en QR-code, die verwijst naar de VVV Valkenswaard-website. Daar is meer informatie te vinden en een wandel- of fietsroute die alle objecten met elkaar verbindt. Note: de betreffende site is nog ‘under construction’. 

Breuklijn 

De vorm van de objecten is afgeleid van de geografische breuklijn die door dit gebied loopt. De Feldbissbreuk loopt vanuit Duitsland via Limburg en België tot diep door in Brabant. De breuk kruist dit gebied rondom de Broekhovenseweg. Deze breuklijn is niet zichtbaar, maar heel soms wel voelbaar. Vooral in het verleden is er een aantal zeer lichte aardbevingen geweest. Met de breuklijnbanken vertellen we dit verhaal. 

Dichtregels op breuklijnbank bij voetgangersviaduct Braambos.

Zes breuklijnbanken staan aan het eindpunt van een doodlopende weg. Door erop te klimmen wordt de breuklijnbank aan de overkant van de N69 zichtbaar. Ze vormen het restant van de oude weg die er ooit was, zodat wat er niet meer is toch zichtbaar blijft. 

Gedicht 

Elk object verkondigt zijn eigen boodschap in een zin. Naast de bijzondere vorm van de gebiedsiconen vallen ook de letters van deze boodschappen op. Deze zijn als aardlaag aan de bovenzijde aangebracht. Ze vertellen een verhaal over het gebied, de historie, de natuur en het landschap. Elke tekst is uniek, maar samen vormen ze één gedicht. Alle teksten zijn geschreven door Elianne van Elderen. 

De breuklijnbanken zijn ontworpen om erop te zitten, te klimmen en te staan. Om even uit te kijken over de Nieuwe N69 of om uit te rusten met een blik op de nieuwe natuur. Om anderen te ontmoeten of even tot jezelf te komen. Maar vooral ook om ze te ontdekken tijdens een wandeling of fietstocht. 

Kunstproject 

De aannemerij krijgt als gevolg van de terugtredende overheid steeds vaker te maken met integrale gebiedsopgaves. De maatschappelijke inpassing van infrastructurele werken in een gebied wordt daarmee steeds belangrijker. Aannemers verdiepen zich meer in cultuur en omgeving om de gewenste aansluiting bij het gebied te creëren. (Landschaps-)architectuur speelt hierbij al langer een rol, maar meer dan eerder is nu ook een brug geslagen naar kunst. Dankzij de betrokkenheid van Kunstloc Brabant draagt ook kunst bij aan de uitwerking van de gebiedsopgave.

Naast de elf gebiedsiconen wordt nog een uitkijktoren gerealiseerd, die samen met de gemeente Bergeijk wordt ontwikkeld. In de entree van de toren wordt de twaalfde dichtregel toegevoegd. De iconen zijn ontworpen door H+N+S Landschapsarchitecten en Next Architects. Ze zijn uitgevoerd door Boskalis Nederland en gefinancierd door de provincie Noord-Brabant en Kunstloc Brabant. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.