Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Funderingsspecialist blijft vernieuwen
Mini-hijstellingen in verschillende maten.

Funderingsspecialist blijft vernieuwen

Honderden funderingsmachines rolden er in de afgelopen decennia al uit de fabriek van Lebotec in Wijchen. En bijna allemaal waren ze verschillend. Daarbij ontwikkelde het bedrijf van oprichter en eigenaar Jacques Bouten voor steeds meer machines systemen waarmee funderingswerk vergaand geautomatiseerd kan worden. Sinds anderhalf jaar heeft Lebotec met Rick van Oostwaard een tweede eigenaar, zodat de toekomst van het bedrijf gegarandeerd is. 

Rick van Oostwaard had zijn eigen constructiebedrijf en werkte al langer samen met Bouten en Lebotec. Sinds 2022 is hij mede-eigenaar van de fabrikant van funderingsmachines. “Niet dat er met mijn komst veel zal veranderen trouwens”, zegt Rick. “We blijven doen waar we goed in zijn.” 

En dat is het bouwen van state-of-the-art funderingsmachines die veelal op maat en naar de exacte eisen van klanten gebouwd zijn. Het liefst verkoopt Lebotec niet alleen de funderingsmachines zelf, maar het hele proces. “Van boorstelling tot beton- of groutpompen. De hele keten van de aanvoer tot het daadwerkelijk maken van de palen”, zegt Rick. “Want voor een goed lopend proces is het toch het beste om de hele keten door één partij te laten verzorgen. Daar zijn wij goed in.”

Op maat gemaakte Lebotec BP-7 voor Hylkema Funderingstechnieken uit Kampen.

Neem bijvoorbeeld mini-vibropalen, die veel onder een vloer met een hoge draagkracht als fundering dienen – denk aan distributiecentra en opslaghallen. Daarvan worden er zoveel palen op korte afstand van elkaar gezet dat Lebotec de funderingsmachines volledig geautomatiseerd heeft. Rick: “De machinist rijdt naar het piket, drukt op start en vervolgens brengt de machine zelfstandig een stalen buis in de grond. En zodra die op diepte is, wordt hij gelijk afgestort. De betonpomp slaat volautomatisch aan en levert exact de juiste hoeveelheid beton. Onze machines trekken daarop ook volledig automatisch de stalen buis weer omhoog. De machinist hoeft de machine alleen nog naar de volgende piket te rijden.” 

Valhoogtes

Niet alleen de funderingsmachines van Lebotec werken volledig automatisch, ook de grout-units kunnen volledig automatisch hun werk doen. “En onze hei-machines zijn stuk voor stuk uitgerust met hei-automaten waarmee je bijvoorbeeld de verschillende valhoogtes in kunt stellen”, vertelt Rick. “De schroefinjectiepaalmachines kunnen met een automatisch systeem uitgerust worden, waardoor een machinist ondersteund wordt bij het vervaardigen van de funderingspaal.” 

Bijna geen enkele funderingsmachine van Lebotec is hetzelfde. En dat komt omdat iedere klant zijn eigen wensen en werkmethodes kent. Klanten vragen om verschillende mastlengtes, om stempels in allerlei soorten en maten, verschillende breedtes van het onderstel, noem maar op. Dat maakt ons werk soms lastig, want als je één ding verandert, moet meteen de hele tekening anders. Maar we vinden het vooral leuk en uitdagend. Het verveelt nooit.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.