Platform over civiele techniek & infrastructuur
Fossielvrije HDPE-buizen: het bestaat echt!
De fossielvrije buis is ook uitermate geschikt voor HDD-boringen.

Fossielvrije HDPE-buizen: het bestaat echt!

Een heuse primeur bij Van Kaam. De specialist in ondergrondse infrastructuren kan HDPE-buizen voortaan ook in een fossielvrije uitvoering leveren: oftewel 100% biobased, dus volledig circulair. Het eerste project, meteen goed voor 20 kilometer aan biobased buizen, is reeds geschreven. En de teller loopt snel op. De fossielvrije buis is bovendien uitermate geschikt voor HDD-boringen.

Fossielvrij HDPE-granulaat bestaat al geruime tijd en wordt veel gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie. Enkele jaren geleden is diezelfde producent tot de ontdekking gekomen dat je met het granulaat ook buizen kunt produceren. En dat is ook bij ‘speurneus’ Bastiaan van Kaam niet onopgemerkt gebleven. “Al vele jaren zijn we bezig met het verduurzamen van ons aanbod, maar deze primeur overtreft onze stoutste verwachtingen.” En niet alleen bij Van Kaam, ook zijn ‘launching customer’ is lyrisch. 

De fossielvrije HDPE-mantelbuizen zijn leverbaar in diameters van 20 tot 2.000mm.

100% virgin

Laten we eerst even in de techniek duiken. HDPE wordt normaal gesproken gemaakt uit Nafta, een aardolieproduct. “Door de wereldwijde schaarste van aardolie komt ook de productie van het HDPE uit Nafta in gevaar. Een uitkomst is biobased HDPE. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat je van frituurolie en bosbouwafval biodiesel kan maken. Uit deze brandstof wordt Nafta gehaald, de basis voor het HDPE-granulaat. Dit granulaat wordt door een derde partij ISCC gecertificeerd, dus het granulaat is altijd te volgen naar herkomst.” Bent u er nog? Het eindresultaat is in ieder geval fossielvrij HDPE met exact dezelfde eigenschappen en treksterkte als het reguliere HDPE-granulaat uit aardolie. Het enige verschil is de manier van oliewinning. “Voor de productie van de buizen maakt het ook geen verschil of er fossielvrij of regulier HDPE wordt ingezet. Het is zelfs mogelijk om een aardolieproduct te mengen met het biobased product in een bepaalde verhouding, mocht dat (prijstechnisch) wenselijk zijn. De kwaliteit verandert niet, het materiaal is altijd 100% virgin. Daarbij produceren wij enkel nog PE100 RC buizen uit dit granulaat.”

Fossielvrij HDPE heeft exact dezelfde eigenschappen en treksterkte als het reguliere HDPE-granulaat uit aardolie. Het enige verschil is de manier van oliewinning.

Perfecte proeftuin

Van Kaam heeft inmiddels de exclusieve rechten voor de Benelux verworven. Via een post op LinkedIn heeft hij enkele maanden geleden de markt wakker geschud middels een sneak preview van het fossielvrij HDPE. “Drie minuten later werd ik al gebeld door een klant. Hij was bezig met een project, waarbij in de uitvraag al werd verzocht om zoveel mogelijk met renewable grondstoffen te werken. Een perfecte ‘proeftuin’ voor het biobased HDPE. En inderdaad, na wat gesprekken over en weer, ook met de producent, is de knoop inmiddels doorgehakt. De klant is helemaal lyrisch. Het toepassen van een biobased HDPE-buis levert een besparing op van 117% CO2 per kilogram. De besparingen zijn gigantisch, zeker in dit project waarvoor we 20 kilometer aan biobased HDPE-buis mogen leveren.” 

Vanaf heden offreert Van Kaam dus in alle uitvragen zowel het aardolieproduct als de biobased uitvoering. De fossielvrije HDPE-mantelbuizen zijn leverbaar in diameters van 20 tot 2.000mm. Denk niet in problemen, maar in oplossingen!     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.