Platform over civiele techniek & infrastructuur
Hydraulische installatie draaibrug Muiden.

Fluisterstille hydrauliek voor monumentaal sluizencomplex

Met de uitvoering van verschillende renovatiewerkzaamheden droeg Molenmaker Techniek uit Sneek een flinke steen bij aan het groot onderhoud van de Groote Zeesluis in Muiden. Directeur/eigenaar Otbert Molenmaker blikt tevreden terug op een bijzonder project.

Molenmaker Techniek ontwerpt, maakt en onderhoudt uiteenlopende hydraulische systemen. Voor de offshore, scheepvaart, industrie, machinebouw én waterwerken. Het Muider project paste het bedrijf dan ook als gegoten. “In opdracht van Waternet hebben we verschillende werkzaamheden uitgevoerd aan het bewegingswerk van het sluiscomplex”, vertelt Molenmaker. “Zo zijn er 18 nieuwe deurbewegingscilinders met elk één hydraulisch aggregaat aangebracht en zijn de sluisdeuren voorzien van 36 nagelnieuwe rinketschuiven. Daarnaast hebben we een nieuw hydraulisch aggregaat met cilinder verzorgd voor het draaitechnische deel van de brug. Ook het opzetwerk van de brug is uitgerust met een nieuw hydraulisch aggregaat. Verder hebben we verschillende mechanische revisies verricht aan de draaibrug en de sluizen.”

Het geluidsniveau tijdens het bewegen blijft onder 63dB(A).

Uitdagingen

Hoewel Molenmaker Techniek tijdens de renovatie hoofdzakelijk standaard onderdelen toepaste, is er tóch sprake van een opmerkelijke klus. “Allereerst was het zaak om de overlast voor het vaarverkeer zoveel mogelijk te beperken”, aldus Molenmaker. “Door het werk in drie fases uit te voeren, is dat prima gelukt. Er is telkens een kolk operationeel geweest. Overlastbeperking stond ook centraal tijdens de brugwerkzaamheden. Tijdens twee nachtelijke sessies hebben we ook díe tot een goed einde gebracht.” 

De échte uitdaging zat ‘m in het feit dat het gros van de werkzaamheden vanaf het water moest worden uitgevoerd. “De ruimte op de projectlocatie was behoorlijk beperkt”, vervolgt Molenmaker. “Opgeteld bij de noodzaak om de overlast voor het vaarverkeer te minimaliseren, heeft dat geresulteerd in deze bijzondere aanpak. Daar komt nog bij dat de nieuwe installaties in relatief kleine technische ruimtes moesten worden ingebouwd. Het was echt passen en meten. Binnen een uitmuntende samenwerking met EPC Groep, verantwoordelijk voor het realiseren van de besturingen en de systeemimplementatie, zijn we ook dáárin met glans geslaagd.”

Geluidsvriendelijk

De expertise van Molenmaker Techniek heeft de Groote Zeesluis niet alleen een gamma aan optimaal functionerende hydraulische technieken bezorgd. Conform de eisen van Waternet voorzag de hydrauliekspecialist het sluiscomplex ook van fluisterstille aggregaten. “De zeesluis is gelegen in een woon- en horecaomgeving”, zegt Molenmaker. “Dat gegeven vereiste een geluidsvriendelijke oplossing. Door gebruik van onder meer binnenvertandingspompen, elektromotoren met een laag toerental en specifieke dempingsringen hebben we het geluidsniveau van de aggregaten onder de 63 decibel weten te krijgen. Dat is zeer uniek.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.