Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Filterbemalingen geplaatst met ‘fabriek op wielen’
Van Grinsven Grondboringen en Bronbemaling heeft op de verschillende locaties met de eigen ‘fabriek op wielen’ de benodigde filterbemalingen voorzien.

Filterbemalingen geplaatst met ‘fabriek op wielen’

Om droogte in de Peelregio tegen te gaan, wordt er aan de voorkant meer water het gebied ingelaten. Om die verhoogde capaciteit in het achterland goed te reguleren, zijn een aantal kunstwerken aangepast en vernieuwd. Het project is onderdeel van het programma Optimalisatie wateraanvoer Peelkanalen. Van Grinsven Grondboringen en Bronbemaling heeft op de verschillende locaties met de eigen ‘fabriek op wielen’ de benodigde filterbemalingen voorzien. 

In het bemalingsadvies voor het aanpassen en vernieuwen van de kunstwerken was reeds uitgegaan van filterbemaling, zegt Tom Jacops, mede-eigenaar van Van Grinsven Grondboringen en Bronbemaling. “Horizontale bemaling met drains was niet mogelijk vanwege de kabels en leidingen in de ondergrond én het feit dat de stuwen gewoonweg te compact zijn voor deze techniek.  En dan blijft er maar één manier over en dat is machinaal filters aanbrengen. Overigens hadden we in het voortraject voor hoofdaannemer Vissers Ploegmakers reeds peilbuizen in de regio geplaatst voor het monitoren van de grondwaterstanden. Aan de hand daarvan hebben we het bemalingsplan opgesteld voor elk deelobject en kon Vissers Ploegmakers de vergunning aanvragen voor het onttrekken en lozen.”

Debiet reduceren

Van Grinsven Grondboringen en Bronbemaling heeft samen met Vissers Ploegmakers per locatie het ontwerp van de bouwkuip zodanig geoptimaliseerd waarbij de damwanden een groot deel van de grondwaterstromen tegenhouden. “Op die manier konden we de hoge debieten van het te verpompen water zo veel mogelijk reduceren”, legt Tom uit. “Er waren namelijk een paar diepe bouwkuipen bij met vrij hoge debieten. Verder was het soms best wel een uitdaging om de locaties te bereiken met ons materieel. Onze spuitmast voor het plaatsen van de filters is toch al gauw zo’n 10 meter hoog, wat maakte dat we de filters niet onder een kruin van een boom konden zetten. Het was dus op sommige locaties passen en meten.”

Eind november 2023 heeft Van Grinsven Grondboringen en Bronbemaling een nieuwe truck in gebruik genomen voor het boren van aardwarmtebronnen.

Fabriek op wielen

Op locatie is Van Grinsven Grondboringen en Bronbemaling volledig zelfvoorzienend. “We zijn goed ingespeeld op dergelijke projecten waarin we op ‘achteraflocaties’ bemaling moeten voorzien. Onze vrachtwagen is als het ware een complete fabriek op wielen en voorzien van een spuitpomp, 10 m3 werkwater en een werkkraan.” Sinds kort beschikt de specialist uit Wilbertoord ook over een compleet elektrische machine voor het emissieloos spuiten en aanbrengen van filterbemaling. “We luisteren naar de markt en zijn continu bezig met nieuwe ontwikkelingen. Zo hebben we eind november 2023 een nieuwe truck in gebruik genomen voor het boren van aardwarmtebronnen. Het proces verloopt volledig geautomatiseerd én met nog meer precisie en overzicht.”

Met inmiddels drie stellingen is Van Grinsven Grondboringen en Bronbemaling groot in het realiseren van aardwarmtebronnen. “We verzorgen het complete plaatje in eigen beheer, inclusief het ontwerp en de melding- of vergunningsaanvraag tot aan het opleveren van de verdeler en het afpersen van het systeem met glycol. Daarnaast zijn we actief in het aanbrengen van diepdrainage en het boren van beregeningsbronnen en brandputten. Er zijn maar weinig bedrijven die zo diep én breed gespecialiseerd zijn.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.