Platform over civiele techniek & infrastructuur
Bruggen & Tunnels

FiberCore Europe neemt 1000ste composiet brug in productie

fce_first-frp-bridge_dronten-nl-kopieren

1 mei 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Een bijzonder moment in ontwikkeling van prefab composiet bruggen: de 1000ste prefab composiet brug met InfraCore® Inside van het Rotterdamse FiberCore Europe is besteld en komt te liggen in de Gemeente Tholen. De brug is onderdeel van een project van Aquavia (onderdeel van KWS) uit Sas van Gent, waarin drie composiet bruggen worden geplaats. Dit zijn niet de eerste composiet bruggen voor de Gemeente Tholen; eerder werden er door FiberCore al vier bruggen geleverd. De brug wordt naar verwachting deze zomer geplaatst.

De brug vertegenwoordigt een mijlpaal in de jonge geschiedenis van composiet als constructiemateriaal voor de bouw van bruggen. FiberCore stond aan de wieg van deze revolutionaire ontwikkeling.

fce_longest-frp-bridges_brugges-be-kopieren

Geschiedenis wordt geschreven

In 2007 plaatste FiberCore Europe ’s-werelds eerste prefab composiet brug in Dronten. Met de ontwikkeling van de InfraCore® technology was FiberCore in staat hoogwaardige constructies te leveren. De bruggen zijn bovendien duurzaam, onderhoudsarm en gaan zeker 100 jaar mee. Een mijlpaal voor FiberCore en de eerste stap voor het gebruik van prefab composiet bruggen in de bouw en infra sector, waar men kennis maakte met de unieke eigenschappen van onze bruggen.

fce_largest-lock-gates_tilburg-nl-kopieren

1000 bruggen: een mijlpaal

Medio 2020 heeft FiberCore Europe (meer dan) duizend constructies ontwikkeld, ontworpen en geproduceerd. Niet alleen bruggen en brugdekken, maar ook sluisdeuren. Waaronder de grootste prefab composiet sluisdeuren ter wereld in het Wilhelminakanaal bij Tilburg, in opdracht van Rijkswaterstaat. Maar ook de langste prefab composiet bruggen ter wereld komen uit de Rotterdamse fabriek van FiberCore vandaan. De Canadabruggen in het Belgische Brugge houden momenteel het record voor de langste prefab brugdeel uit een stuk (42 meter). De langste prefab composiet brug (zonder tussensteunpunten, 37 meter) ligt over de Noord-Om in Gemert.

Met ieder project zette FiberCore een stap dichter naar erkenning van composiet als bouwmateriaal in de infra.

fce_largest-frp-span_gemert-nl-kopieren

Erkend bouwmateriaal

Inmiddels is composiet een erkend bouwmateriaal in de (bruggen)bouw en infra. FiberCore bruggen met InfraCore® Inside worden gebouwd passend binnen de Eurocode en de CUR 96:2019; de standaarden voor veilig bouwen. De bruggen zijn duurzaam, onderhoudsvrij en passend in een circulaire economie; ze zijn volledig en eenvoudig herplaatsbaar. En dat is geen gek idee, met bruggen die meer dan 100 jaar mee gaan.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht