Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Explosieven: van opsporen tot opblazen

Explosieven: van opsporen tot opblazen

Middensluis wordt gesloopt met springstof

Over explosieven hoef je Herman Daelman niets te vertellen. “Ik ben ook degene die op de knop drukt, als het moment daar is”, zegt de directeur van het Belgische Wolf-Expert. Wolf is gespecialiseerd in het werken met explosieven en in zaagwerken, beide zowel boven als onder water. “Naast het inzetten van explosieven voor demolitie, zijn we ook gespecialiseerd in het opsporen van explosieven en het uitvoeren van historisch onderzoek”, legt hij uit. Ten tijde van ons gesprek kijkt Herman uit naar eind maart 2022. “Dan komt de datum waarop wij starten met de sloop van de oude kolk en het oude binnenhoofd, aan de westzijde, bij de Nieuwe Sluis in Terneuzen.”

Werken in fases

Er wordt gewerkt in fases. Eind maart wordt er aan de westzijde gestart, een maand later is de oostzijde aan de beurt. “Tussentijds kijken we aan de hand van de gegevens over de explosie op de westzijde, of er voor de oostzijde iets veranderd moet worden.” Wolf gebruikt explosieven op basis van dynamiet, met elektronische ontstekers. “We werken in den natte, iets waar we ruimschoots ervaring mee hebben.”

Zo min mogelijk overlast

Er wordt in totaal zo’n 20.000 meter aan boorwerk verricht, om de explosieven te kunnen plaatsen. Dit gebeurt allemaal onderwater. “We zetten de springstof in het hart van het te exploderen stuk”, legt Herman uit. “We gaan de ladingen per tijdseenheid laten springen. Dat doen we in ‘batches’ van 15 kg springstof, die razendsnel achter elkaar -dus niet simultaan- als een spervuur zullen afgaan. Vanwege het feit dat er veel energie vrijkomt is dit de enige methode die voorkomt dat er een hinderlijke schokgolf ontstaat die invloed heeft tot ver in de omgeving.”

De elektronische ontstekers worden na plaatsen continu gecontroleerd op hun verbinding en werkzaamheid, tot een paar minuten voor de sprong. “We laten niets aan het toeval over. De detonators bevatten ieder op zich 1 gram springstof, die elektronisch tot ontploffing wordt gebracht en daarmee de lading laten exploderen. Elke detonator wordt aangestuurd door de computer en staat keurig op tijdschema geprogrammeerd.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.