Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Expert in pomptechnologie ontwikkelt vispasseerbare pomp
Schaalvoorbeeld van de vispasseerbare CVPF 460 pompen voor Project Afsluitdijk.

Expert in pomptechnologie ontwikkelt vispasseerbare pomp

Bij de Nederlandse tak van het bedrijf ligt de expertise ook in de watermarkt. “Niet zo gek,” volgens Ronald Lammerink en Jan Vervoort, sales engineers bij Flowserve, “aangezien we in Nederland van oudsher strijden tegen en leven met water.”

“Met het speciale team van onze Water Unit houden we rekening met de specifieke wensen vanuit die markt. Zowel op het gebied van klantcontact als op het gebied van operationele uitvoering, kunnen we daarom de watermarkt optimaal bedienen”, zegt Vervoort.

Vispasseerbare pompen

Een belangrijk aspect bij veel waterschappen en civiele aannemers is het toepassen van ‘visveilige’ pompen, vanuit de Europese Kaderrichtlijn Water, omdat Nederland veel vismigratie knooppunten kent. “Men is niet altijd op de hoogte van het feit dat bestaande pompen een upgrade kunnen ondergaan om ze geschikt te maken als vispasseerbare pomp”, zegt Lammerink. “Flowserve ontwikkelde een nieuwe waaiervorm waarmee pompen met een propeller-waaier (ook wel axiaal waaier genoemd) kunnen worden geoptimaliseerd voor vispassage.” Naast de unieke waaier heeft Flowserve ook een stalen pomphuis met gepatenteerde geïntegreerde persbocht ontworpen voor metalen pompen. Beide ontwikkelingen kunnen zowel bij nieuwe als bestaande pompen worden toegepast. Ook kan Flowserve nu een betonnen slakkenhuispomp met propeller hydrauliek beter vispasseerbaar maken. “Met een derde van de investeringskosten van een nieuwe pomp, maak je een bestaande pomp en daarmee een gemaal volledig vispasseerbaar.”

Geassembleerd vispasseerbaar binnenpakket gereed voor plaatsing in het gemaal.

Innovatie is de sleutel tot succes

“Dit soort innovatieve ontwikkelingen blijven stimuleren is de sleutel tot succes”, zegt Vervoort. “Zeker in het kader van circulair denken. Er zijn in Nederland veel gemalen die meer dan vijftig jaar oud zijn, waarbij het ombouwen van de bestaande installatie een aanzienlijk voordeel oplevert ten opzichte van nieuwbouw. Het scheelt in kosten en ombouwtijd, waarbij eveneens wordt bespaard op GWW-, infrastructurele-, civiele- en elektromechanische werkzaamheden. Door het upgraden van een bestaande pomp te combineren met groot onderhoud, komt het uiteindelijk de beschikbaarheid van een gemaal ten goede.” Met deze risico-arme aanpak heeft Flowserve duidelijk een streepje voor. Bovendien is het in de optelling ook nog CO2-reducerend.

Aantoonbare vispasseerbaarheid gewaarborgd

“Uiteraard is de vispasseerbare pomp uitgebreid getest en goed bevonden“, zegt Lammerink. “Onze experts hebben veel onderzoek gedaan, hetgeen – na toestemming van het Ministerie – is afgesloten met een praktijktest met 1500 levende vissen. Daarmee is de vispasseerbaarheid van het nieuwe binnenwerk aangetoond. Samen met ingenieursbureau Sweco, Visadvies en de Universiteit Twente, hebben we met Rijkswaterstaat, andere ingenieursbureaus, de NEN en enkele klanten in de waterschapsector de bevindingen gedeeld en bekeken waar we naar toe willen. We hebben onszelf strenge eisen gesteld en deze vastgelegd. Hierna heeft de NEN samen met alle belanghebbenden de regie genomen en is de norm bepaald. Zo is de NEN 8775 ontstaan.” Inmiddels zijn er al diverse projecten uitgevoerd met de door Flowserve (om)gebouwde pompen. “Op dit moment werken we aan het project ‘Afsluitdijk’. Voor dit project hebben we de grootste vispaseerbare pomp binnen Europa tot nu toe ontwikkeld. We leveren voor dit project zes pompen van dat ontwerp, elk met een waaier met een diameter van 460 cm”, besluit Vervoort.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunnen we je helpen met zoeken?