Platform over civiele techniek & infrastructuur
Beton

Esthetische betonnen damwandplanken maken gebruik hardhout overbodig

vernieuwde-ligplaatsvoorziening-friese-meren.-drone-foto-joost-meima

10 december 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Friesland, met haar ongerepte natuur en prachtige meren, is geliefd bij de watersporter. Met een oppervlakte dat voor een derde uit water bestaat, geniet de provincie bekendheid door de vele meren en waterwegen in het open landschap. Recreatieschap Marrekrite zorgt ervoor dat we nog heel lang kunnen genieten van al dat moois. Daartoe onderhoudt Marrekrite zo’n 35 kilometer aan vrije aanlegplaatsen, midden in de natuur. Goed voor 3.500 schepen die kunnen aanleggen op circa 300 locaties. Geheel gratis, voor een periode van drie dagen.

Marrekrite realiseert nieuwe aanlegvoorzieningen en onderhoudt de bestaande. Hieronder vallen damwanden, steigers en ‘MarBoeien’. Om deze mooie aanlegplaatsen te behouden voor de toekomst en bij te dragen aan duurzaamheid, heeft Marrekrite reeds jaren geleden afscheid genomen van hardhout als materiaal voor damwanden. Door beton in te zetten, wordt tevens de levensduur van de aanlegplaatsen verlengd, van 25 jaar naar 50 tot 75 jaar. In meerdere opzichten duurzaam dus. Betonfabriek Nigtevecht is de leverancier van het beton, dat geleverd wordt in een subtiele, antraciete kleur.

Betonnen damwandplanken.

Beton als duurzaam bouwmateriaal

Betonfabriek Nigtevecht heeft een grote expertise opgebouwd in oplossingen voor het beschermen van oevers en taluds. “Oever- en taludconstructies dienen te worden beschermd tegen uitspoeling en instabiliteit”, aldus Betonfabriek Nigtevecht. “Dat vraagt om doelmatige, doeltreffende grondkerende oplossingen met een lange levensduur.” Onder doelmatig wordt verstaan: voor onder andere scheepvaart, recreatievaart, waterhuishouding en infrastructuur. Met doeltreffend wordt bedoeld: er moet sprake zijn van een goede constructieve en economische, onderhoudsvrije oplossing. De lange levensduur wordt bereikt door gebruik te maken van volledig circulair materiaal met een lage milieubelasting, kortom: een duurzame investering.

Betonfabriek Nigtevecht verwerkt in haar betonmengsel de benodigde portlandklinker, die op zich een relatief hoge milieubelasting kent. Deze wordt tot een verantwoord minimum gereduceerd en vervangen door het bijna CO2-vrije bindmiddel hoogovenslak, een restproduct uit de hoogovens. Daarbij komt als gerecyclede, secundaire grondstof betongranulaat in het mengsel, als vervanger voor een groot deel van de grondstoffen zand en grind. Extra aandacht wordt besteed aan het transport, dat geschied uitsluitend met vrachtwagens die voldoen aan Euroklasse 6. Tel daarbij de lange levensduur van het geproduceerde beton en we spreken over een duurzaam product dat ideaal is om ingezet te worden binnen de grond-, weg- en waterbouw, in het bijzonder als oeverbescherming.

Antracietkleurige bolders met ingestorte Marrekrite pompeblêden.

KIWA-gecertificeerde damwandplanken

De door Betonfabriek Nigtevecht geproduceerde betonnen damwandplanken zijn (net als de overige betonproducten die zij maken) KIWA-gecertificeerd, Criteria 73, categorie 2. De damwandplanken voldoen aan een (ontwerp)levensduur van 100 jaar, op basis van de geldende Eurocode 2 normen. Reden voor Marrekrite dus om te kiezen voor deze duurzame oplossing. Als klap op de vuurpijl produceert Betonfabriek Nigtevecht de damwandplanken voor Marrekrite ook nog eens in de kleur antracietgrijs, zodat de damwandplanken harmoniëren met de omgeving. In traditionele uitvoering zou het typische “betongrijs” een storend en onnatuurlijk ogend element in het landschap vormen. 

Er zijn meer voordelen te benoemen van het inzetten van betonnen damwandplanken. De prijs is lager dan van hardhout, de lengte en breedte zijn minder beperkt dan die van de hardhouten delen (in het geval van Marrekrite spreken we over damwandplanken van tussen de 4 en 6 meter lengte) en er is minder tot geen onderhoud nodig. Wie interesse heeft in het aanbrengen van betonnen damwandplanken of een specialistische oplossing in beton zoekt, zoals bijvoorbeeld de poeren voor de Marrekrite Pompeblêd bolders, is van harte welkom om contact op te nemen met Betonfabriek Nigtevecht.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht